17 milliárdos deficittel küzd a Nyugdíjalap

Mi lesz jövőre a nyugdíjakkal?

A Legfelső Tanács első olvasatban elfogadta a jövő évi költségvetést. Ennek értelmében jövőre némileg növekednek a nyugdíjak, s az idős emberek egyes kategóriái kiegészítésre is számíthatnak.
A Nyugdíjalap adatai szerint idén január-október között 378 milliárd hrivnya bevétele származott az Alapnak – azon belül 169 milliárd az állami költségvetésből. Viszont ennél jóval magasabb –395,3 milliárd – volt a kiadása. Azaz 17 milliárdos deficitet könyvelt el a nyugdíjfolyósító.

A 2021. évi költségvetés tervezetében a Nyugdíjalap támogatására 203,8 milliárd hrivnya van feltüntetve (az idei évben 202,3 milliárd volt). Azaz biztosra vehető, hogy jövőre ismét hiányos lesz a folyósító pénzalapja.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter még szeptember közepén elismerte, hogy év végéig többmilliárdos lyuk lesz a Nyugdíjalap költségvetésében, amit legfeljebb az államkincstártól felvett kölcsönnel fog tudni betömni. Idén eddig 128,3 milliárd hrivnya kölcsönt kért a Nyugdíjalap a kincstártól, amiből 111,2 milliárdot adott meg. Október 1.-re a korábbi visszafizetésre váró kölcsönökkel együtt, összesen 65,17 milliárd hrivnyás adóssága van a nyugdíjfolyósítónak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó