Ahol igazi anyákká nevelik a nőket │KISZó-háttér

Látogatás a Biztos Kezdet Házban

Nem mindegy, hogy egy gyermek milyen körülmények között, milyen légkörben nevelkedik. Édesanyja milyen figyelmet fordít rá, esetleg elég érett-e a gyermekvállaláshoz, -neveléshez. Sokáig lehetne sorolni az ehhez a témához kapcsolódó érveket, a lényeg az, hogy Beregszászban immár van egy olyan intézmény, ahol odafigyelnek az ilyen családokra. Az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ keretein belül működő Biztos Kezdet Ház a kezdetekben szó szerint biztonságot nyújt mind a gyermeknek, mind az édesanyának. A hiánypótló projekt három évvel ezelőtt indult útjára magyarországi mintára, azóta számos sokgyermekes, egyedülálló, kiskorú anyának segítettek, látták el őket jó tanácsokkal, számos módon támogatták őket. A minap mi is ellátogattunk az intézménybe, ahol Pércsi Szilvia projektvezető, védőnő fogadott, mutatta be a Biztos Kezdet Házat.

– 2017. szeptember 26-án volt az első fogadónapunk. Mind máig olyan rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű anyukákat várunk gyermekeikkel, akik egyedül nevelik gyermeküket, vagy még kiskorúak, de az sem kizáró ok, ha a férj külföldön dolgozik. 0-3 éves korú picikkel jöhetnek, nagyobbakat csak abban az esetben hozhatnak, ha az idősebb testvér, és nincs kire hagyni – magyarázta Szilvia.

A hosszú évekig védőnőként tevékenykedő szakember kifejtette, nagyon sokoldalú a munkájuk, az egészségügyi kérdések a gyereknevelésig, a pénzbeosztási tanácsadásig mindennel foglalkoznak.

Bizony, ez utóbbi is fontos, ugyanis a havi 820 hrivnyás gyerekpénzből nemigen lehet megélni,

jó életet biztosítani a picinek, abból sokszor olyan alapvető dolgokra sem jut, mint a pelenka, a tápszer. A Biztos Kezdet Ház ebben is segít az anyukáknak.

– Reggel kilenctől délután egyig várjuk a szülőket a gyermekeikkel – fejti ki a projektvezető. Itt meleg, tiszta, a gyerekellátáshoz szükséges eszközökkel felszerelt szobában fogadjuk őket, anya és babája együtt játszhatnak a fejlesztőjátékokkal, ami számukra igazi csoda. Sajnos az ő otthonukban nincsenek ilyen játékok, hideg a padló, hiányzik a szőnyeg. Itt-tartózkodásuk során a kicsik tápszert, a nagyobbak teasüteményt, az anyukák teát, kávét kapnak. Az egészségügyi problémáikat is előtérbe helyezzük, ha kell, én beadom a gyermeknek az injekciót, megrendelem a gyógyszert stb.

Sajnos sokszor azt tapasztalom, hogy az édesanyák tapasztalatlansága, vagy nem kellő odafigyelése miatt van elhanyagolva a gyerek.

E téren is igyekszek tanácsokkal ellátni őket, próbálom megértetni velük az alapvető, fontos dolgokat. Néhányuk fogékony, minden szavamra odafigyel, sőt, jegyzetel. Ezt jó látni. Közös főzéseket is szervezünk, megtanítom őket káposztát tölteni, piskótát sütni. Sokuknak csupán egy rezsójuk van otthon. A gyermekek ruhácskáit is kimoshatják itt automata mosógépben. Tehát igyekszem univerzális lenni, megpróbálom igazi anyákká nevelni őket, ami bizony nem egyszerű dolog.

Tehát Szilvia és a Biztos Kezdet Ház hatalmas segítség a szociálisan hátrányosan élőknek. Jelenleg csemetéivel tíz édesanya látogatja a központot, akik maximálisan megbíznak a védőnőben. A karanténhelyzetre való tekintettel most egyszerre csak egy család mehet, ezért délután is fogadják őket.

– Nagyon szeretnek itt lenni az anyukák, de a gyermekeik még jobban. Ez nekik egy kikapcsolódási lehetőség.

Az a gyerek, aki úgymond kinövi a Biztos Kezdet Házat, később másféle foglalkozásokra is jöhet, tehát nem engedjük el a kezüket. Ebben az évben sok anyukának született babája, mondhatjuk, frissült a Biztos Kezdet Ház. Ahány gyermek kinőtte, annyi új született. A legkisebb babánk októberben látta meg a napvilágot, ő még nem volt itt, de hamarosan biztosan a „vendégünk lesz”. Jelenleg a legfiatalabb babánk, akit hoz az édesanyja hathónapos – tette hozzá beszélgetőpartnerem. Szilvia végül elmondta, szép hagyomány náluk, hogy minden évben készülnek a szeretet ünnepére. Most lehet, hogy picit másképp lesz, de a gyerekek az Ökumenikus Segélyszervezet Jézuskájától biztosan most is kapnak sok szép ajándékot.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó