Széljegyzet: Az éjjel még tart

Ahogy az elmúlt héten az Izland elleni 2–1-es csodagyőzelmet, 2015-ben Norvégia kétszeri legyőzését is ugyanazzal a kicsi, ám annál elszántabb baráti társasággal szurkoltuk ki.

Szabó Sándor

Az elmúlt években számos örömteli pillanatot és kudarcot éltünk meg együtt a tévé képernyői előtt vagy a budapesti lelátón a magyar csapatot buzdítva. Ha a selejtezősorozatot nézzük, élőben élhettük meg a horvátok, valamint a Wales elleni hazai győzelmet. De ide sorolhatjuk a Puskás Aréna átadását, amit azóta is párás szemmel emlegetünk. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a 2016-os Eb-szereplés után az új nemzeti aréna vadonatúj fejezetet nyitott a magyar labdarúgás történetében. Ám ezt a passzust beárnyékolta volna egy újabb 44 éves Eb-futballböjt. Fantasztikus, hogy négy év után ismét ott leszünk az Eb-n.

Geráék a négy évvel ezelőtti Eb-menetelésükkel csodálatos élménnyel ajándékozták meg a fiatalabb drukkereket, és akik látták a korábban Eb-végjátékban szereplő magyar válogatottakat, azok is egy rövid időre elfelejtették a korábbi évtizedek kudarcait. A magyar válogatott hihetetlen erőt mutatott az Eb-n, aztán jött az újabb kijózanító pofon a vb-kvalifikáción, de Marco Rossinak sikerült egy olyan csapatot építeni, amit a Dárdai- majd a Storck-érában már láthattunk. Van csapatszellem, küzdeniakarás és tartás a csapatban. A 20 éves Szoboszlai Dominik személyében ismét van klasszis játékosa a válogatottnak, aki képes mérkőzéseket eldönteni.

Története során negyedszer jutott ki Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatott: az előző három alkalomból 1964-ben bronzérmet szerzett, 1972-ben negyedikként zárt, míg négy éve a nyolcaddöntőben búcsúzott. Most először fordult elő, hogy a magyarok két egymást követő kontinensviadalra is kvalifikálták magukat. Most pedig jöhet a negyedik Eb-szereplés 2021-ben, részben Budapesten. A magyar válogatott a jövő nyárra halasztott kontinenstornán a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel a Puskás Arénában csaphat össze.

Négy éve a tisztes helytállásban bíztunk, aztán csoportelsőség és a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. Az éjjel azóta sem ért véget és folytatódik jövőre Budapesten. Az Izland elleni meccsen azért szurkoltunk, hogy kijussunk, most azért kell szorítanunk, hogy ne változzanak az Eb-helyszínek, és a jövő nyáron nézők előtt rendezzék meg a mérkőzéseket. Gondolok itt elsősorban azokra, akiknek már jegyük van a magyar csapat meccseire. Mint a mi kis barátai társaságunknak is, semmi pénzért meg nem válnánk tőlük!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó