Üres az ukrán államkincstár

Az elmúlt tíz év óta először történik meg Ukrajnában, hogy november közepére üres az államkincstár.

Ezt Pavel Kuhta, volt gazdasági miniszter-helyettes közölte saját közösségi oldalán. Szerinte az államkincstár egyik napról a másikra él, nem képes finanszírozni a költségvetés kiadásait, csupán a legszükségesebbre telik. Ilyen még nem fordult elő az elmúlt évtizedben és az IMF újabb hitelére sem lehet már idén számítani.

Az államkincstár operatív adatai szerint Ukrajnának jelenleg 9,4 milliárdos fizetési kötelezettségei vannak, melyekből 3 milliárd védett költség. Ugyanakkor a hétvégi és a prognosztizálható teljes karantén további terheket ró a költségvetésre. Elég ha csak az ötezer hrivnyás támogatásra gondolunk, amit a szolgáltatói szférában tevékenykedő közel 4 millió embernek fizetnek, melynek összege havi 20 milliárd hrivnya. A kifizetéséhez szükséges pénz jelenleg egyszerűen nem áll rendelkezésre.

Kuhta szerint a probléma egyetlen megoldását az jelentené, ha Ukrajna újabb gyorshitelt kérne az IMF-től. Ám a nemzetközi Valutaalap szerint az ország kétkulcsos adópolitikát folytat és nem teljesíti a vele szemben vállalt kötelezettségeit.

Post Author: KISZó