Botrány: a KMKSZ nyilatkozatban tiltakozik Grezsa István kitiltása miatt

Mint arról korábban beszámoltunk, nem engedték be Ukrajnába kedd reggel Grezsa István magyar kormánybiztost. Eszerint ő lehet az egyik magas rangú magyar hivatalnok, akit még október végén tiltottak ki az országból az ukrán hatóságok. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban ítélte el Grezsa István kitiltását. A KMKSZ nyilatkozatát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felháborítónak tartja, és rendkívül barátságtalan lépésként értékeli Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős Miniszteri biztos Ukrajna területéről való kitiltását. Az ukrán hatóságok lépése azért is megdöbbentő, mert a magyar kormánytisztviselő leggyakrabban segélyszállítmányok és egyéb magyar támogatások Kárpátaljára történő eljuttatásában vett részt, többek között az ő közbenjárásának köszönhetően lett köztéri szobra Tarasz Sevcsenkónak Beregszász városában, de hozott nagy értékű oltóanyag-szállítmányt a kanyarójárvány idején, számos helyi óvoda, kulturális és egyházi intézmény felújításának finanszírozását koordinálta az elmúlt években. Az ukrán illetékesek döntése azért is érthetetlen, mert teljesen ellentétes Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek nemrég tett ígéreteivel a két ország kapcsolatának rendeződésére vonatkozóan.

Az ukrán kormányzat lépése hátrányosan érinti a kárpátaljai magyarságot és Kárpátalja egész lakosságát, negatívan befolyásolja országunk euroatlanti integrációra való törekvéseit.

Ungvár, 2020. november 25.

Forrás:

Post Author: KISZó