Felmérés: A tanárok és a szülők támogatják a szexuális nevelést

A szülők és a tanárok döntő többsége pozitívan viszonyul ahhoz, hogy informális, átfogó szexuális nevelést kapjanak a gyerekek a családban és a tanórán kívüli alkalmakon, derül ki egy felmérésből, amit az osvita.ua hírportál osztott meg.

Erről a Tanári közösség tudatossága és hozzáállása az átfogó szexuális neveléshez elnevezésű kutatás eredményei tanúskodnak, amit a Cedos központ az Info Sapiens kutatási ügynökséggel közösen végzett Ukrajnában.

A felmérésből kiderül, hogy a szülők és a tanárok majdnem 84 százaléka véli úgy, hogy az iskolákban szexuális oktatásra van szükség.

Ezek az adatok alátámasztják azt, hogy a szülők nem biztosak a saját tudásukban és nem mindig készek ilyen témáról beszélni a saját gyerekeikkel.

A szülők és a tanárok döntő többsége pozitívan viszonyul ahhoz, hogy informális, átfogó szexuális nevelést kapjanak a gyerekek a családban és a tanórán kívüli alkalmakon is.

Azt a felvetést, hogy a szexuális oktatást a családnak kell biztosítania a gyerek számára, a szülők 89, a pedagógusok 92 százaléka támogatja.

Viszont a szülők mindössze 48 százaléka áll pozitívan ahhoz, hogy a csemetéjük részt vegyen ilyen jellegű órán-kívüli foglalkozáson, tréningen, online kurzuson.

A tanárok többsége pozitívan értékeli a saját felkészültségét a szexuális neveléshez az iskolákban – közel negyven százalék biztos a saját tudásában.

A megkérdezett tanárok 62% -a gondolja úgy, hogy a rövid ruhát és sminket viselő lányok flörtre ösztönzik a fiúkat. Azt, hogy Ukrajnában be kell tiltani az abortuszt 33% támogatja. A megkérdezettek 36%-a úgy ítéli meg, hogy a nem heteroszexuális beállítottságúak kezelést igényelnek, míg néhányak szerint a HIV-fertőzött gyermekeknek nem szabad együtt tanulniuk a többiekkel (19%).

A kutatásból az is kiderül, hogy a tanárok 91% -ának igénye van saját képzésére, segédanyagokra és támogatásra az Oktatási Minisztériumtól és az oktatási folyamat többi résztvevőjétől ebben a munkában.

A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a szülők magukra vállalhatják az egyik vezető szerepet a saját gyermekük szexuális nevelésében, ám ehhez képzésre, szakértői tanácsokra, információs anyagokra van szükségük.

A felmérés 2019 decembere és 2020 júniusa között zajlott országszerte, a megszállt területeket kivéve.

Forrás:
KISZó/Fotó:noileg.ro

Post Author: KISZó