Magánvélemény: mi jöhet még?

Amint arra számítani lehetett, még tovább megy a kárpátaljai magyarság ellen nyitott frontális támadásban az ukrán államhatalom gépezete. A jelenlegi rendszert kiszolgáló bértollnokok már megszellőztették, a következő lépés a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pártengedélyének a bevonása lehet. Mi ez, ha nem nyílt hadüzenet?…

Az elmúlt napok magyarellenes akcióinak láttán nem győzzük kapkodni a fejünket. Már-már a szervek sem csinálnak ügyet abból, hogy palástolni próbálják: előre kitervelt forgatókönyv szerint a totális megfélemlítés a céljuk! Mindent és mindenkit elhallgattatni, ami és aki magyar!

Arszen Avakov belügyminiszter és Dmitro Kuleba külügyminiszter megszólalásai pedig csak úgy sugároznak a cinizmustól. Kijevben nem beszélni kellene a magyarellenes, uszító beregszászi videóról, hanem kézre keríteni az elkövetőket. Ehelyett Avakov ismét orosz titkosszolgálati szálakat lenget be, belénk pedig még rúg is egyet, amikor magyar származású ukránoknak szólít. Nem! Mi tősgyökeres kárpátaljai magyarok vagyunk, voltunk és maradunk is! – üzenjük a miniszternek.

Dmitro Kuleba pedig arra figyelmeztet, hogy a magyar politikai erők ne használják fel provokáció céljára a titkosszolgálat megfélemlítő akcióját. Mondják ők Kijevben, akik a nyakunkra küldték a kommandósokat. Az akció hátterét boncolgatva azért arról se feledkezzünk meg, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat közvetlenül az államfő irodájának van alárendelve, tehát Volodimir Zelenszkij környezetében pontosan tudni kellett, és ennek megfelelően nyilván engedélyezni is a titkosszolgálati lerohanást, ami ma még beláthatatlan következményekkel járhat az ukrán–magyar diplomáciai kapcsolatok vonatkozásában, s aminek minden egyes rezdülése negatívan csapódik le rajtunk, kárpátaljai magyarokon.

Petro Porosenko elnök idején azt mondogattuk, ennél nincs lejjebb! Valóban nincs? – merül fel a kérdés…

Bármennyire is nehéz azonban, most nagyon fontos a higgadtság megőrzése, nem szabad eluralkodnia a félelemnek, mert pont, hogy ezt szeretnék a rosszakaróink. A kárpátaljai magyarságnak nincs félnivalója, mert nem követett el semmi törvénytelenséget, még akkor sem, ha egyes ukrán médiumok szándékosan ezt próbálják elhinteni.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó