Egyéves szakmai gyakorlathoz kötnék a tanári állás betöltését

Addig nem lehetne valaki tanár, amíg nem végzi el az internatúrát.

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma kidolgozta a pedagógiai szakmai gyakorlatokról szóló rendelettervezetet, amely meghatározza a tanári munkakörbe először kinevezett pedagógusok támogatásának mechanizmusát, írja az osvita.ua. 

Azt tervezik, hogy a pedagógiai szakmai gyakorlattal hozzászoktassák a valós feltételekhez a pályakezdőket, akik oktatási, nevelési, metodikai és szervezői munkát végeznének, illetve egyéb pedagógiai feladatokat látnának el ez idő alatt.

Az internatúra egy évig tartana.

A gyakorlat teljes időszakában a gyakornok munkáját egy mentor ellenőrizné, akinek van tapasztalata a pedagógiai munkában. A mentor ezért a munkáért fizetéskiegészítést kapna.

A szakmai gyakorlat egy meghatározott program szerint menne, ami elméleti és gyakorlati segítséget is nyújtana a végzősnek.

Támpontokat adnának a szakirodalom, a didaktikai tananyag, összeállításában, tanácsokkal látnák el az órai felkészülés kapcsán. A pályakezdő más tapasztalt tanárok óráit is látogatná.

A társadalmi párbeszéd a projekt kapcsán december 28-ig tart. Az észrevételeket és javaslatokat a [email protected] elektornikus címre lehet küldeni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó