A táj, és festője │KISZó-beszámoló

Magyarország beregszászi konzulátusa Munkácsy Mihály galériájában ezúttal Tóth Róbert festőművész munkáit láthatják az érdeklődők, akinek 1997-es bemutatkozása óta számos egyéni kiállítása volt határon innen és túl. A művész 2003 óta tagja a Kárpátaljai Hivatásos Művészek Társaságának, 2007-től pedig a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának is.
Köszöntőjében Szilágyi Mátyás kihangsúlyozta, a kultúra alapvető része az emberi életnek, a művészet fontos összetevője a mindennapjainknak. Éppen ezért is tartja a külképviselet fontosnak, hogy bemutassa egy-egy alkotó munkáit.

– Tóth Róbert képi világára erősen hat a természet, most is gyönyörű tájakat ábrázoló alkotásaiból állítottuk össze a tárlatot. A művek önmagukért beszélnek, a természetben megfigyelt jelenségekre és azok dinamikájára válaszolva kerülnek a színek a vászonra, képein keresztül a táj hangulata közvetlenül hat az érzelmeinkre – fogalmazott a főkonzul.

A művész elárulta, mindig is szeretett a természetben járni, amit a munkái is igazolnak. Mint mondta, folyamatosan szemléli az őt körülvevő tájat, lehetnek azok a Kárpátok völgyei és hegyvonulatai, vagy Európa régi városainak hívogató utcái.

– Leginkább a plein air festésben, a szabad ég alatt való alkotásban tudtam kiteljesedni. Az impresszionista festőket vizsgálva találtam meg azt a művészi ábrázolásmódot, ami hozzám a legközelebb áll. A pillanat ereje, a napszak, az aktuális évszak és az előttem elterülő környezet hangulata az, ami arra késztet, hogy ecsetet fogjak – fejtette ki Tóth Róbert, majd köszönetet mondott a külképviseletnek a lehetőségért.

A koronavírus-járványra való tekintettel kevesen vettek részt a kiállítás megnyitóján, de aki ott volt, egyértelműen nyugtázta, a festmények nyugalmat, harmóniát sugároznak.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó