KISZó-kérdés: Valósak-e az ukrán fél békülési szándékai?

A válaszadók jelentős többsége szerint barátságtalan és messze áll a békülési szándéktól, hogy az elmúlt héten három évre kitiltották Ukrajna területéről, és visszafordították a határról Grezsa István miniszteri biztost – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán az elmúlt hét elején indított reakciógombos szavazásból.

Mint ismeretes, különösebb indoklás nélkül nem engedték be Ukrajnába Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost, aki több, a magyar kormány által támogatott szociális projekt megvalósításában is közreműködik. Az ukrán határőrizeti szervek tájékoztatása szerint munkatársuk az előírásoknak megfelelően járt el. Közölték, hogy ha valaki ellen beutazási tilalmat rendelnek el, akkor ez bekerül a határrendészet adatbázisába. Ezért az, akit tiltó listára kerül, csak a határon értesül minderről. Mindezek annak dacára történtek, hogy nem sokkal korábban Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter abban állapodott meg, hogy maguk mögött hagyják az ukrán helyhatósági választások után előállt feszültségeket, és a pozitív ügyekre, a közös sikertörténet alapjainak lerakására koncentrálnak.

Múlt heti KISZó-kérdésünk ehhez kapcsolódott, azt kérdeztük közösségi oldalunkon, hogy ezek után valósak-e az ukrán fél békülési szándékai?

Ami a nem reprezentatív felmérés eredményét illeti, a reakciógombos szavazásra közel 200-an reagáltak, és 16-an hozzá is szóltak.

A nagy többség – 140 felhasználó – szerint ezek után nem beszélhetünk békülési szándékról, mindössze ketten gondolták úgy, hogy a kitiltás dacára Kijev megpróbálja rendezni viszonyát Budapesttel.

A legtöbb hozzászóló elmarasztaló véleményének adott hangot, többek között azt nehezményezték, hogy míg Magyarország segítő jobbját nyújtja Ukrajnának, addig Kijev „barátságtalan lépésnek” értelmezi, és ennek megfelelően kezeli ezeket.

A kitiltásra reflektálva sorozatot indított közösségi oldalán Grezsa István, amelyben, ahogy ő fogalmaz, az általa elkövetett „törvénysértésekre” emlékezteti az ukrán szerveket. Többek között arra, hogy júniusban a kanyarójárvány idején 22 ezer 500 gyermekoltóanyag-vakcinát adott át Kárpátalja kormányzójának. A második posztban megemlíti arra, hogy az ő közbenjárásának köszönhetően lett köztéri szobra az „ukrán Petőfinek”, Tarasz Sevcsenkónak Beregszászban. Felidézte, hogy teljesen felújították a hágón túli Tuholka görög katolikus sziklakápolnáját. Futball-, röplabda- és kosárlabdapályákból álló szabadtéri sportkomplexum építésével segítette az Ungvári Nemzeti Egyetemet. Továbbá finanszírozták az orosz–ukrán konfliktusban megsérült katonák gyermekei és a magyarul tanuló diákok balatoni nyaralását. Amikor Kárpátalja kifogyott az inzulinból, akkor 6700 cukorbeteget láttak el az életmentő gyógyszerrel közel 40 millió forint értékben.

A miniszteri biztos azt még nem is említett hogy számos helyi óvoda, kulturális és egyházi intézmény felújításának finanszírozását koordinálta az elmúlt években.

Szabó Sándor

Aktuális kérdésünkre Facebook-oldalunkon szavazhatnak.

Újabb fenyegető üzenet

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó