Zelenszkij–Porosenko–Timosenko háttéralku Kárpátalján │KISZó-elemzés

Tiltakozás! – A magyar frakció nem adta nevét a megyei tanács új elnökének megválasztásához.

Némi túlzással élve akár drámainak is nevezhetnénk azokat az előzményeket, amelyek felvezették a Kárpátaljai Megyei Tanács december 7-i alakuló ülését. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyes intézményeinél és személyesen a szervezet elnökénél tartott múlt heti házkutatásokat a legtöbb politikai elemző a közgyűlésben zajló koalíciós háttértárgyalásokkal hozta összefüggésbe. A történésekre hatással volt továbbá a szürtei Himnusz-ügy és a Jobb Szektornak tulajdonított, de általuk tagadott magyarellenes videó is. A fejlemények ismét kiélezték a Kijev és Budapest közötti diplomáciai viszonyt. Ezek után nem meglepő, hogy felfokozott érdeklődés kísérte az új megyei képviselőtestület alakuló közgyűlését.

A kárpátaljai politikusok és elemzők kétféle módon magyarázták a magyar kérdés hirtelen kiéleződését. A leginkább kézenfekvő feltevés az volt, hogy a hatalom emberei ilyen brutális módon próbáltak nyomást gyakorolni a magyar pártra, hogy vállaljanak szerepet az új koalícióban.

A másik vélekedés szerint viszont ennek éppen az ellenkezője történt: a hatósági fellépés célja az volt, hogy tegyék vállalhatatlanná a hatalompárttal történő együttműködést a kulturális szövetség számára.

Akármi is van a háttérben, a magyar frakció a kialakult helyzet közepette a legbölcsebb döntést hozta, nem engedett a zsarolásnak, s nem lesz a tagja annak a formációnak, ami vidékünkön a Zelenszkij–Porosenko–Timosenko nagyhatalmi tégely köré szerveződött.

Az elmúlt napokban, hetekben az új megyei közgyűlésen belüli erőviszonyok uralták a kárpátaljai politikai közbeszédet. Az október 25-én zajlott önkormányzati választások nyomán nagyon kusza helyzet alakult ki. A kormányzó Nép Szolgája és helyi szatelitpártja, a Ridne Zakarpattya számára nem egészen úgy sikerült a választás, ahogyan azt remélték. Előbbi 11, utóbbi 12 mandátumhoz jutott a 64 fős megyei Fehér Házban, azaz minimum még 10 képviselőre lett volna szükségük a többséghez. Ehhez azonban kevésnek bizonyult egyetlen bejutó politikai erőt megnyerni, hiszen a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt és a Batykivscsina 8-8, Andrij Baloga Csapata 7, az Európai Szolidaritás, a Za Majbutnye és az Ellenzéki Platform – Az Életért 6-6 mandátumot szerzett. A másik oldalról tehát két politikai szereplőt kellett valahogyan elcsábítani.

Persze mások sem ültek tétlenül,

a kárpátaljai politikum két „nagy öregje”, Viktor Baloga és Olekszandr Ledida is mindent elkövetett a többség megteremtése érdekében, de miután a dolgok végül is Kijevben, országos alkuk keretében dőltek el, az ő mozgásterük időközben azért beszűkült.

Ilyen előjelek után került sor a megyei tanács alakuló ülésére és jött létre egy olyan szituatív többség, ami még sok elemezni valót hagy a politikai tematikát kedvelőknek.

Nézzük a tényeket: Kárpátalján Volodimir Zelenszkij (Nép Szolgája), Petro Porosenko (Európai Szolidaritás), Julija Timosenko (Batykivscsina) és Arszen Avakov (a Ridne Zakarpattyát sokan vele azonosítják Kijevben) kötött alkut egymással. Miközben a nagy nyilvánosság előtt kőkemény kritikával illetik egymást a nevezett szereplők, ketten is ellenzékben politizálnak, a kulisszák mögött közelebb állnak egymáshoz, mint azt sokan gondolnánk. Úgy tudjuk, az elsőre furának ható többség létrejötte mögött országos alkuk húzódhatnak meg. Hogy ez a formáció miként fog tudni kormányozni, azt az idő megmutatja. A „különös házasságuk” ugyanakkor ismételten csak megerősíti azt a vélekedést, hogy Ukrajnában nem beszélhetünk ideológiai alapú politizálásról, kizárólag a pénzügyi-gazdasági érdekek mozgatják a szálakat. Esetünkben elég csak a zöldek és a Batykivscsina ungvári belharcára gondolni, ahol a legdurvább választási technológiákat vetették be egymás ellen a nevezett szereplők, a Timosenko-párt színeiben induló és nyerő Bohdan Andrijiv polgármester ellenében a Zelenszkij-párt és a Ridne Zakarpattya elindította Viktor Scsadejt, de elbuktak.

Ehhez képest pár nap múlva Andrijivék már Olekszij Petrovval paroláznak a megyei tanácsban, sőt, ők adják az első alelnököt.

Ha innen nézzük a dolgokat, jobb is, ha a magyar erő ehhez a gátlástalan politikai keringőhöz nem asszisztál, az erős megyei jelenlét ettől függetlenül is lehetőséget teremt a magyar érdekek következetes és hatékony képviseletéhez.

Miután a színfalak mögött, a háttérben létrejöttek a megegyezések, viszonylag borítékolhatóan zajlottak a szavazások: 37 igennel (Ridne Zakarpattya-12, Nép Szolgája-11, Batykivscsina-8, Európai Szolidaritás-6) Olekszij Petrov volt titkosszolgálati vezérőrnagyot és ex-kormányzót választották meg a Kárpátaljai Megyei Tanács új elnökének,

azaz nem helyi politikus lesz a megyei önkormányzat vezetője. A népszolgás politikus első helyettese Andrij Seketa (Batykivscsina) lesz, aki 41 voksot kapott, másikuk pedig a 36 támogatói szavazatot gyűjtő Denisz Man (Európai Szolidaritás). A kárpátaljai politikai cirkusz záróakkordja pedig az volt, hogy az alakuló ülés végeztével a Porosenko-párt bejelentette, hogy ellenzékbe vonul, az alelnöki pozícióra azért volt szüksége, hogy jobban tudja kontrollálni a hatalmon lévőket…

Dunda György

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó