A karantén és a pénztárca kapcsolata

A statisztikusok és a közvélemény-kutatók már többször körüljárták a karantén és a lakosság gazdasági helyzete közötti kapcsolatot. Sajnos minden alkalommal elég siralmas helyzetet állapítottak meg.

A világjárvány kitörése óta a dolgozó emberek 34 százalékának csökkent a bevétele, 8 százalékuk elvesztette valamennyi jövedelmét, és mindössze 1 százalékuk számolt be keresetének növekedéséről.

A lakosság visszafogta a kiadásait, így nőttek a tartalékok, azaz a nehezebb időkre félretett pénz.

A bankszövetség kilenc hónap alatt gyűjtött adatai szerint 17 százalékkal – 54 milliárd hrivnyával – lett több a megtakarítások összege.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy gyarapodtak a bankbetétek is. A növekedés nagyobb része a folyószámlákon tapasztalható, tehát a lakosság nem szívesen köti le hosszú időre a pénzét, inkább a mindenkor hozzáférhető bankkártyán, folyószámlán tartja.

Ugyanez a helyzet a valutában nyitott bankszámlákkal is. Kilenc hónap alatt ezek több mint egymilliárd dollárral csökkentek, viszont nőtt a devizaszámlán tartott pénz összege.
Az általános gazdasági bizonytalanság mellett itt is szerepet játszik a pénzintézetek alacsony kamatlába, melyet a valutában befektetett összegekre ajánlanak.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó