Felvi.ua – avagy tudom, merem, megteszem!

A karantén alatt is folyik a munka a beregszászi színházban és a Fedák Sári Kulturális Központban.

Közel két hónappal ezelőtt, pontosan október 18-án avatták fel a beregszászi színház épületéhez tartozó Fedák Sári Kulturális Központot, amelynek programkínálatáért a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványa és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a felelős. Mint azt Sin Edina, a jótékonysági alapítvány igazgatója, a Fedák Sári Kulturális Központ egyik programfelelőse elmondta, a központ programjait a színház működésével összhangban tervezik meg. Az elmúlt hetekben a korlátozó intézkedéseket betartva zajlott az élet az intézményben, a Felvi.ua – avagy tudom, merem, megteszem! című előadást készítették elő.

Az igazán egyedi darab a beregszászi teátrum három segédszínésze, Cséke Adrienn, Heczel Jázmin és Szilvási Szilárd közreműködésével került színpadra.

A Rajkó Balázs ötlete alapján készült produkció olyan gondolatok, kérdések köré építették, mint hogy: „Te gondoltál már arra, hogy színész vagy színésznő legyél? Voltál olyan bátor, hogy elmenj felvételizni? Egyszer, kétszer, akár többször is? Milyennek képzeled a felvételidet? Izgulós vagy? Magabiztos? Felkészült leszel, vagy inkább laza? Csupa kérdőjel van benned? Kérdésed van? Igen? Nem? Színház? Nem kérdés kell, hanem te magad.” Tehát, a három, szárnyát bontogató színésztanuló a felvételi folyamat, a színészképzésre való jelentkezés élményeiből merített, emellett versek, illetve részletek hangzottak el klasszikus irodalmi alkotásokból.

– Köszönöm nektek azt az őszinteséget, amelyet a szövegben megfogalmaztatok, és azt a tisztaságot, amit ma színpadra vittetek. Rajkó Balázsnak külön köszönet jár azért, hogy egy igazán jó ötletet valósított meg, ösztönözve, arra biztatva a fiatalokat, folytassák. Színészeink pedig ugyancsak nagy szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok fejlődjenek, tanulják a színészi hivatást, hogy a színpadon egyre otthonosabban érezzék magukat – mondta köszöntőjében Sin Edina.

– Másfél hónappal ezelőtt kezdtünk el együtt dolgozni a fiatalokkal, és ma végre bemutathattuk az előadást, ami szerintem nagyon jól sikerült.

Az elhangzott versek és monológok az ő felvételi repertoárjukból valók, tehát teljes mértékben közös munka eredménye a Felvi.ua. Cséke Adrienn és Szilvási Szilárd több előadásban játszott már, Heczel Jázminnak ez az első szerepe, de nagyon jól vette az akadályokat. Mindenkinek megtaláltuk a rá szabott szerepet, és mindegyikük megírta a saját kis történetét. Így lett ez az előadás egy igazán szép együttműködés megérett gyümölcse – fogalmazott Rajkó Balázs ötletgazda, játékmester.

A karanténszabályok miatt az eseményen sajnos nem vehettek részt nézők, de ha minden jól megy, a 2021-es esztendőre már kaphatóak jegyek, mivel az előadás bekerült a Fedák Sári Kulturális Központ programkínálatába.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó