Adóamnesztia. Mivel állunk szemben?

Legálissá válhat az eltitkolt vagyon.

Lassan már egy év is eltelt azóta, hogy a Legfelső Tanácsban bejegyeztek több törvénytervezetet, melyek meghonosítanák az adóamnesztia fogalmát Ukrajnában.

Ez a jogi-pénzügyi-gazdasági intézkedés eddig ismeretlen volt nálunk, ám a szakemberek más országok példáján felbuzdulva nagy reményeket fűznek az alkalmazásához.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy meghatározott időn belül felmentést kapnak azok a vállalatok, személyek, amelyek töredelmesen bevallják azt, hogy eddig valamilyen oknál fogva nem fizettek adót.

A bűnbocsánat, azaz az amnesztia ára az, hogy a vállalat, illetve magánszemély kifizeti

a bevallott összeg után az erre a célra megállapított 2, 5 vagy 10 százalék adót.

Egy másik jogszabálytervezet törvényesítené azt a vagyont, amit a tulajdonos eddig nem vallott be. Lehet, hogy végeredményként mintegy hibrid törvény kerül elfogadásra, amely legalizálná az eddig eltitkolt vagyont, és a be nem fizetett adót is.

A szakemberek úgy vélik, a törvény majd kijelöli azt az időintervallumot, melynek folyamán a bevallók 5 százalék adó befizetése árán mentesülnek a hátralék miatti felelősségre vonástól, 9 százalék befizetése esetén pedig törvényesítik a külföldön lévő vagyonukat.

18 százalék átutalása is lehetséges, ennek eredményeképpen „kifehérednének” a külföldi bankokban lévő pénzösszegek.

Mi ebből az állam haszna?

A törvénytervezet kezdeményezői abban bíznak, hogy így komoly összegekkel nő a költségvetés bevételi oldala. Több nyugati ország példája bizonyítja, ez az út járható. Nekünk viszont inkább az oroszországi, illetve grúziai tapasztalat jöhet be. Ott ugyanis az ilyen próbálkozás nulla eredményt hozott.
Az ukrajnai realitásokat figyelembe véve úgy vélik, mégis lesznek törvénytisztelő üzletemberek, akik szeretnék legálissá tenni az eddig szerzett vagyonukat, hogy azt tisztán adhassák tovább gyermekeiknek.

Természetesen itt is figyelembe kell venni, hogy az ellenőrző szervek, bíróságok nem nagy tekintélynek örvendenek. Fennáll tehát annak a lehetősége, hogy mégis érdeklődni kezdenek a vagyon eredete iránt.

Bármilyen formában is fogadják el a törvénytervezetet, annak változó hatása lesz az adófizetők önbecsülésére. A törvénytisztelő adófizető úgy fogja majd fel, hogy őt, aki eddig is rendesen fizette az adót, átverik, hiszen azok jártak jól, akik eddig a zavarosban halásztak.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó