KISZó-kérdés: Helyesli-e, hogy az ünnepekre nem szigorítanak a karanténon?

A kormányrendelet értelmében nem vezetnek be teljes leállást az ünnep idejére, várhatóan csak január 8-tól, három hétre lép életbe a szigorú karantén. Addig viszont december 19-től az eddigiek mellé újabb karanténintézkedéseket vezetnek be.

Legutóbbi KISZó-kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, olvasóink helyeslik-e, hogy nem vezetnek be szigorú korlátozásokat az ünnepek idejére? Nem tudni, hogy a bizonytalanság miatt, vagy passzivitásból fakadóan, de mindössze 35 reakció érkezett a Facebook-oldalon meghirdetett szavazásra. A többség támogatja a döntést, mindössze hárman gondolják úgy, hogy szigorítani kellene az ünnepek idejére. Az egyik hozzászóló szerint az intézkedés mindössze „provokáció, ennyi”.

Érdekes, hogyan képzelik a szigorítások betartatását. Kevés olyan ember van, aki hajlandó lenne otthon, bezárkózva örömködni a szeretet ünnepén, vagy az ágyból köszönteni az új évet. Főleg úgy, hogy már sokan átestek a betegségen.

Felettébb vicces, hogy az intézkedések értelmében szilveszterkor közép-európai idő szerint éjfélkor be kell zárnia a vendéglátóhelyeknek. Kíváncsi vagyok, melyik tulajdonos fogja kitessékelni olyankor az örömittas vendégeket…

Annak sem látom értelmét, hogy épp az ortodox karácsony másnapján rendeljék el a lezárást. Azért döntöttek így, mert annyira megnyugtató az országban a helyzet, hogy ezt megengedhetjük, vagy azért, mert annyira siralmas, hogy már mindegy?

Mire számítanak? Hogy a kántálás, puszilkodás után nem lesz egy fertőzött sem, ha mindenki otthon marad? Vagy épp arra, hogy az ünnepi vendégeskedés alatt megbetegedett számtalan ember otthon marad, és szép csendben átvészeli a vírust, nem terjeszti tovább?

Lezárás, karantén, korlátozások ide vagy oda, legyünk felelősségteljesek és óvatosak, figyeljünk oda szeretteinkre az ünnepek alatt is!

Aktuális KISZó-kérdésünkre a Facebook-on szavazhatnak.

 

 

 

Forrás:
KISZó/Fotó:REUTERS

Post Author: KISZó