Magánvélemény: Csak azért is dongó…

Korábban ezeken a hasábokon amiatt értetlenkedtem, hogy a belügyminiszter „magyar származású ukrán állampolgároknak” titulált minket. Elkapkodtam a lázongást. Arszen Avakov (aligha véletlen) elszólását követően a „magyar kérdést” felvető, elemző, vagy csak lojalitásuk bizonyítékaként előrángató politikusok, politológusok, csinovnyikok még „pontosították, cizellálták” a kifejezést. Így lettünk – legalábbis a nemzeti elkötelezettséget hirdető, az állam biztonságát féltő retorikában „magyar származású ukránok, magyar nemzetiségű ukránok”.

Joggal vetheti fel a pragmatizmushoz ragaszkodó gondolkodó: mi értelme szavakon, megfogalmazásokon rágódni, keseregni, amikor totális támadás érte a kárpátaljai magyarságot. Amikor állami erőszakszervezetek fegyvereseket bevetve rendeznek házkutatást magyarságintézményekben, kezdeményeznek bűnvádi eljárást. Amikor hazaárulás vádjával indított büntetőeljárást az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szürtei képviselők ellen a magyar himnusz eléneklése miatt.

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy miközben az állam felkent védelmezői akciót akcióra halmoznak, sajnos arra már nem jut idejük, hogy fényt derítsenek a kárpátaljai magyarokat halálosan megfenyegető videó, levelek szerzőinek kilétére.

Valóban, ezek a történések túlmutatnak bizonyos, nyilvánvalóan sértőnek szánt kifejezések megbélyegző szándékán. Csakhogy. Történelmi tények bizonyítják: egy szó, jel, jelképes cselekedet elegendő ahhoz, hogy megtörténjen a csoda. A fejek és a szívek felemelkedjenek. (Nyilvánvaló, ennek tudatában vannak azok is, akik kiötlötték a „himnusztilalmat”.)
Így aztán talán eljött az ideje a zümmögésnek. Tudják:

„Debrecenben kidobolták,
hogy a dongót ne danolják!
Csak azért is dongó,
diri-diri-dongó!”

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó