Nemcsak a férfiakra veszedelmes a tüdőrák │KISZó-háttér

A tüdőrák Ukrajnában a férfiak körében vezető daganatos halálok. A nőknél a harmadik helyen áll. Valamennyi iparilag fejlett országban hasonló a helyzet. A daganatos betegségek közül világszerte a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot. A magas halálozási arány összefüggésbe hozható a szűrés és a korai felismerés hiányával. Pedig a tüdőrák a leginkább megelőzhető daganatféleség.

– A dohányzás, mely e kór első számú kiváltója, több mint 450 évvel ezelőtt került be az emberek kultúrszokásaiba. Első „áldozata” maga Kolumbus Kristóf volt, aki Amerikából Európába hozta a dohánylevelet, mely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. S hogy hová vezetett a divat? Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Rákkutató Intézet adatai szerint az Európában regisztrált onkológiai megbetegedések 30 – 35 %-nak hátterében a dohányzás áll. A tüdőtumorok 85 – 87%-a az aktív, 3 – 5%-a pedig a passzív dohányzással hozható összefüggésbe – közli a szomorú tényeket Ljubov Zsolugyeva, a megyei onkológiai gondozó főorvoshelyettese. – 100 érintett közül 80 kemény dohányos. Ukrajnában a 30 év feletti férfiak daganatos megbetegedései között az első helyet a tüdőrák foglalja el. A múlt év folyamán Kárpátalján 348 beteget vettünk nyilvántartásba ezzel a diagnózissal, 292 férfit és 56 nőt. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer lakosonként 27,8 személyt érint ez a kór.

A betegség következtében tavaly 258-an vesztették életüket, 212 férfi és 46 nő.

– Minél többet dohányzik valaki, annál nagyobb a tüdőrák kialakulásának veszélye. Bizonyított tény, hogy napi egy doboz cigaretta elszívása a férfiak esetében tízszeresére, nőknél ötszörösére emeli a tüdőrák kifejlődésének kockázatát. Erős dohányosok esetében – naponta két doboz cigaretta – ez akár 20-30 szeres is lehet. Bár a legtöbben nem szívják le a füstjét, a szivarozás és a pipázás is igen komoly kockázati tényező.

A szakemberek elmondása szerint bizonyos ásványok, vegyszerek tartós belégzése szintén okozhatja a betegséget. A vegyi anyagokkal összefüggésben kialakuló tüdőrák rendszerint foglalkozási ártalom következtében jelentkezik.

Veszélyes, belélegezhető anyagok például az azbeszt – ami egyébként a nem dohányzóknál gyakrabban okoz mellhártyadaganatot, mint tüdőrákot –, a nikkel, a króm, a széngáz,

a mustárgáz, az arzén, a vinil-klorid, hogy csak a legáltalánosabbakat említsük. A radon gáz is rákkeltő hatású. A légszennyezés és genetikai tényezők is hajlamosíthatnak a kórra. Az öröklött tulajdonságoknak tudható be az is, ha olyanok kerülik el a tüdőrákot, akik pedig módszeresen pusztítják tüdejüket.

– E betegség elleni harc messze legfontosabb eszköze a dohányzás elhagyása! A leszokás után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdőrák kialakulásának kockázata olyan mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nem dohányzóknál észlelt szintnél – mondja Ljubov solugyeva. – Rendkívül fontos a betegség időbeni felismerése, az, hogy akik legalább tíz éven keresztül dohányoztak, vegyenek részt mellkasröntgen-vizsgálaton. Szerepet játszhat a táplálkozás is: a magas zsírtartalmú étel fokozhatja, míg a zöldségek, gyümölcsök, a C- és E-vitaminban gazdag és szeléntartalmú táplálékok csökkentik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó