A Munkács Futball Akadémia új szintre emelte az utánpótlás-nevelést Kárpátalján

Dercenben átadták a megye legújabb és legmodernebb sportlétesítményét.

Tizenöt évvel ezelőtt az első évfolyam mindössze hat gyerekkel indult, ma a világszínvonalú edzőközpontban több mint száz fiatal tehetséges labdarúgót nevelnek. Lélegzetelállító objektum épült Dercenben, ott, ahol korábban csak gaz nőtt, most utánpótláskorú futballisták gyakorolhatnak. A magyar beruházásoknak köszönhetően teljes kapacitással működik a Munkács Futball Akadémia (MFA) – a kisvárdai Várda Labdarúgó Akadémia szakmai felügyelete alatt. A létesítmény nemcsak a régió, de Nyugat-Ukrajna legmodernebb edzőközpontja.

Szabó Sándor

Néhány nappal ezelőtt, vélhetően a koronavírus-járvány miatti, korlátozások miatt az ilyenkor szokásos nagyszabású avatóünnepség és szalagátvágás nélkül adták át a Munkácsi kistérséghez tartozó település határában létesült sportbázist. Amikor nyár végén ott jártunk a munkagépek és a szorgos munkáskezek már az utolsó simításokat végezték. Néhány hete viszont teljesen elkészült az újabb határon túli, magyar kötődésű futballklub akadémiája.

A Kárpát-medencei átfogó akadémiai együttműködési rendszer keretében sorra születnek meg ugyanis a Magyarországtól elcsatolt részeken a magyar kötődésű klubok akadémiái. Szilvássy Zoltán vezetett körbe és mesélt a létesítményről.

Az akadémia sportigazgatója elmondta, a fejlesztés Magyarország kormánya által biztosított forrásból, a Kisvárda FC szakmai irányítása és felügyelete mellett valósult meg.

A tizenkét hektáros területen hat szabványos – köztük két műfüves – futballpálya került kialakításra, melyeket már nyár óta rendszeresen használnak a növendékek. A főépület második emeletén két- és négyágyas lakószobákban 115-en férnek el. Itt rendezték be a konferenciatermet, a közösségi helyiségeket, az étkezési blokkot. A földszinten edzőtermek, étkezde, orvosi és rehabilitációs központ, szauna, modern futball már-már elengedhetetlen kellékeivel felszerelt öltözők, tantermek, mosoda és raktárhelyiségek találhatók. Az MFA csapatainak fiatal játékosai, valamint az amatőr csapat már beköltözött és berendezkedett a főépületben. Az összefogás látványos eredménye a komplexum.

– A főépület alapkövét tavaly nyáron tették le, a műfüves pályák már tavaly februárban elkészültek, a füvesítést 2019-ben kezdtük el és idén tavasszal fejeztük be – kezdte a beszélgetést Szilvássy. – 2016 őszén az egyesület együttműködési megállapodást kötött a Kisvárdai FC-vel, valamint a Tarpai Labdarúgó Akadémiával, s a focisulit Munkács Futball Akadémiára keresztelték át. A kooperáció komolyságát igazolta, hogy a határon átívelő „kézfogás” ügyét Seszták Miklós akkori magyar nemzeti fejlesztési miniszter karolta fel, aki ott volt az első lépések megtételekor.

Az elmúlt négy évben a gyümölcsöző kapcsolat az igazolásokban mutatkozott meg leginkább. Kisvárdán legalább ötven akadémistánk fordult meg az utóbbi években.

– A felnőtt csapatban ott van Viktor Hej, nyáron szerződött a szabolcsi klubhoz a kapus Artem Odincov – emelte ki a sportigazgató. – Korábban Viktor Rjasko, Toma György, de a Fradiban futballozó Igor Haratyin is edzett nálunk nyaranta, amikor Kijevből hazatért a nyári szünetre, tornán is járt velünk.

Összesen 300 gyerek nevelkedik az akadémián, 2014-es a legfiatalabb korosztály.

A tehetségek egy jól kiépített játékosmegfigyelő-hálózaton keresztül kerülnek ide. Az utóbbi években egyre több fiatal maga jelentkezik a meghirdetett válogatókra.


– Csak egy friss példa: a nyáron minket választott egy 2007-es születésű tehetség, pedig a neves Sahtar Labdarúgó Akadémiától is volt ajánlata – utalt arra Szilvássy Zoltán, arra mennyire megnőtt az akadémia renoméja. – Ebben nagy szerepet játszanak a nagyléptékű infrastrukturális fejlesztések és a több mint kéttucat elismert szakemberekből álló stáb. Akadémistáink többsége hágón túli. A megyében ma már nehéz igazán jó tehetséget találni, a megyei sportiskola, a Zinedine és a Minaji FC Akadémiája verseng a tehetségekért, nem beszélve a Tarpai Sándor István Labdarúgó Akadémiáról, ahol 160 kárpátaljai focistapalánta nevelkedik.

Sokan azért választanak minket, mert komoly ugródeszkát jelentünk Nyugat-Európába.

Az itt nevelkedő gyerekek a derceni iskolába járnak, külön nyelvóráik vannak, szorgalmasan tanulják a magyar nyelvet. Más akadémiák is vittek tőlünk játékosokat, például a Puskás Akadémia. Nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk a nálunk nevelkedett focistákról.

– Korábban több tehetség azért ment el tőlünk, mert nem volt akadémiánk. Abban bízunk, hogy ez most megfordul és jönnek majd – fogalmazott a szakember, akinek beszélgetésünk során megszólalt a telefonja és, minő véletlen, az Ismerős Arcok Nélküled című slágere, a DAC himnusza csendült fel. – Sokkal komolyabban vesznek minket Kijevben a szövetségben. A Puskás Akadémiától kapjuk a szakmai anyagokat, évekkel ezelőtt bekapcsoltak minket a határon túli akadémiai rendszerben. Topolyához, Dunaszerdahelyhez, Eszékkhez és Csíkszeredához hasonlóan kapjuk az edzésterveket. Háromhetes tervet kap az edző, aki ez alapján maga állítja össze az edzésprogramot.

Minden korosztálynak minimum négy edzője van. A játékosok felvételénél az objektivitás miatt az egész edzői stáb dönt egy tehetség felvételéről. Az edzők képzésekre járnak.

Minden határon túli akadémiával szoros kapcsolatban állunk, ezelőtt minden akadémia szervezett tornát. Idén ezek a koronavírus-járvány miatt elmaradtak.

Az akadémiai csapatok igen eredményesen szerepeltek az őszi szezonban. Az MFA négy korosztálya (U14, U15, U16 és U17) az Ukrajnai Gyermek- és Ifjúsági Elit Futball Liga bajnokságában a hat résztvevő közül egyaránt előkelő második helyet szerezte meg. Ez óriási eredménynek számít, ugyanis először indultak el az elit ligában. Ez az eredmény feljogosítja az MFA-t, hogy a tavaszi szezonban a döntőbe jutásért küzdjön olyan csapatok társaságában, mint a Kárpáti Lviv, az UFK-Kárpáti, a Dinamo Kijev, a Sahtar Doneck és a Dnyipro. Az MFA felnőttcsapata Ukrajna amatőr bajnokságában játszik, ahol a szezon első része után a tabella negyedik helyét foglalja el.

Az infrastrukturális fejlesztés terén itt nem állnak meg, a hosszú távú tervek között szerepel egy többfunkciós sportcsarnok építése is.

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó