Ukrajna zöld zónába sorolta Magyarországot

Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium frissítette a kockázatosnak minősített országok listáját, több hét után Magyarország zöld besorolást kapott – derült ki a szaktárca hivatalos honlapján közzétett táblázatból.

Az ukrán kormányzat tavaly augusztusban vezette be az európai gyakorlathoz igazodva a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásának gyakorlatát. A zöld zónába azokat az országokat sorolják, ahol az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente vizsgálják felül. Kijev tavaly október 30-án minősítette koronavírus-járvány tekintetében kockázatosnak, és azóta is folyamatosan vörös zónába sorolták Magyarországot. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium január 11-én frissítette a listát ezen Magyarországot a vörösből a zöld zónába sorolták.

Emlékeztetőül: A zöld besorolás azt jelenti, hogy a Magyarországról Ukrajnába érkezőknek nem kell sem karanténba, sem önelszigetelésbe vonulniuk, vagy tesztekkel igazolniuk a fertőzés hiányát. Az egészségbiztosítás viszont továbbra is szükséges!

Korábban több olvasónk is az iránt érdeklődött szerkesztőségünkben, hogy a határátkelőkön mikortól lép érvénybe az egészségügyi tárca által hetente frissített besorolás. A kérdésre Olena Tracsuktól, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) csapi határőregységének sajtószóvivőjétől kaptunk választ – itt olvasható.

Forrás:
KISZó/moz.gov.ua

Post Author: KISZó