Programajánló: Fekete-hegy túra a Hazajárókkal

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet 2021-es túraszezonja január 30-án indul. Az első kirándulást Nagyszőlősre tervezik, amire az érdeklődők a honlapjukon jelentkezhetnek. A programot az alábbiakban változtatások nélkül közöljük: 

Ezúttal erre a történelemmel ezer szállal átszőtt vidékre, Ugocsa vármegye központjába, Nagyszőlősre és az egykori vármegye legmagasabb pontjára, a Fekete-hegyre várunk benneteket.

​Program:

  • 07:50 – gyülekező Beregszászban, a római katolikus templom mögött, a Pásztor Ferenc Zarándokház előtt.
  • 08:00 – indulás Nagyszőlősre (természetesen akik útba esnek közben is lehet csatlakozni);
  • 09:00 – megérkezés Nagyszőlősre a Ferences Kolostor udvarán parkolás, majd pálinkával indítjuk túraévadunkat.

Első ízben megtekintjük az Árpád-korból ránk maradt XIII. századi Nagyboldogasszony Római Katolikus templomot (Kárpátalja legnagyobb középkori templomhajója és legjelentősebb román stílusú emléke). Ezután a szőlőpréselő Miska bácsinak köszönünk ,,Jó napot!”, majd az egykori zsidó gettó előtt haladunk el.

Következő megállónk a történelmi Ugocsa vármegye legjelentősebb dinasztiája, a Perényi család reneszánsz és barokk stílusú kastélyánál lesz.

A továbbiakban az ősi Kankó vár romjait látogatjuk meg. Itt hallhatunk a város történetéről, Ilka legendájáról és megtudhatjuk, milyen kapcsolatban van a híres ,,törökverő” Kapisztrán Szent János a településsel.

A várromtól utunk a Fekete-hegy legmagasabb pontjára vezet. A túra első szakaszát földúton tesszük meg, mely erdei csapásban folyatódik. Az út legjelentősebb része ritkán látogatott erdei ösvényen vezet.

Elérve a Fekete-hegy 565 m-es csúcsát, mindenki megkapja túrakönyvébe az első pecsétet.

Visszafelé egy másik ösvényen ereszkedünk le a hegyről. Út közben elhaladunk a hegy oldalában található barlang bejáratánál (a bátrabbak be is mehetnek – hozzatok lámpát). Ezután a hegy déli lejtőjén található sziklateraszokhoz látogatunk el, ahonnan pazar kilátás nyílik a Tisza völgyére. Innen visszatérünk a belvárosba, ahol Ferences kolostorban (itt parkolnak az autók) egy forró babgulyással várnak bennünket. A finom étel elfogyasztása után megtekintjük a kolostor barokk kápolnáját majd hazaindulunk.

Jelentkezzen ITT

​A túra várható időtartama: a várromtól oda-vissza kb. 3-4 óra. Ez függ az időjárási viszonyoktól és a csoport erőnlététől.

A túra hossza: a Ferences kolostortól (ahol az autókat hagyjuk) oda-vissza 10 km;

A túra kiindulási pontja: 130 m;

A túra legmagasabb pontja: 565 m;

Szintemelkedés: 570 m;

Túravezető: Varju Zoltán;

Estebéd a kolostorban: előreláthatólag 15.00-tól;

Hazaindulás: 16:00 órától;

Visszafelé fakultatív megálló a tiszaújlaki Turulmadaras emlékműnél, koszorúzás a Rákóczi-szabadságharc előtt tisztelegve.

Utazás: telekocsi;

Ár: Kárpátaljai Hazajáró Egylet tagoknak 50 hrivnya/fő;

Aki nem tagja az egyesületnek: 100 hrivnya/fő;

Gulyásleves: 65 UAH/fő;

Egyéb információ:

A tagsági névreszóló plasztik kártya ingyenes!

A túraigazoló pecsétes kisfüzet 30 UAH/db (ez tartalmazza a 2020 és 2021-es túráinkat).

Kopjafát állított a Kárpátaljai Hazajáró Egylet

Elindulni, hazatérni – vendégházat avattak a Hazajárók │KISZó-háttér

Forrás:
KISZó/Fotó:hu.vynohradiv.info

Post Author: KISZó