Kijevi üzenet Budapestnek: legyünk úriemberek!

UA HUN

“Úriemberekhez méltó útitervvel” szeretné Kijev rendezni az ukrán–magyar diplomáciai kapcsolatokban fennálló súlyos problémákat, de eközben úgy ítélik meg, hogy maradéktalanul eleget tettek a Velencei Bizottság oktatási törvényre vonatkozó ajánlásainak.

Igor Zsovka, az elnöki iroda helyettes vezetője terjedelmes interjút adott a TSN ukrán hírportálnak. A beszélgetésben hangsúlyos szerep jut annak is, hogy Ukrajna rendezni szeretné viszonyát Magyarországgal. A magas rangú hivatalnok megerősítette korábbi hírünket, miszerint január 27-én, Dmitro Kuleba meghívására Kijevbe várják Szijjártó Pétert. A két ország külügyminiszterének találkozójától azt remélik, sikerülhet elmozdulni a holtpontról, közeledhetnek egymáshoz az álláspontok.

Zsovka a 2020-ban történtekről nem volt hajlandó beszélni, azzal érvelt, hogy már 2021-et írunk, ezért inkább koncentráljunk a jövőre. Elmondta, azt szeretnék, ha “gentleman” megállapodás keretében elkészülne egy útiterv, aminek a végén egy kölcsönösen előnyös, mindkét fél számára elfogadható megállapodás születne Kijev és Budapest között, s amit Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szentesítene.

Ám az ehhez vezető út továbbra is rögösnek tűnik, hiszen az elnöki iroda helyettese úgy ítéli meg, országa teljesítette a Velencei Bizottságnak mind a hét ajánlását, ami a magyar közösség által kifogásolt oktatási törvényt illeti.

Konkrétumokat nem árult el az e hónap végén várható külügyminiszteri egyeztetés témái kapcsán, csak annyit mondott, az elnöki hivatal és a diplomáciai tárca által közösen elkészített munkatervet elküldték a magyar félnek, ahonnan már választ is kaptak, s jelenleg az álláspontok közelítése folyik.

Zelenszkij irodájának helyettes vezetője elárulta: az a céljuk, hogy az ősszel esedékes NATO-kongresszusig, amikor elfogadják az észak-atlanti tanács 2030-ig szóló stratégiai fejlesztési csomagját, addigra Budapest vonja vissza a vétóját. amivel gátolja Ukrajna NATO-hoz való közeledését. Hogy ehhez milyen engedményekre lenne hajlandó az ukrán fél, az viszont nem derült ki az interjúból.

Forrás:
KISZó/DGY

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó