Bombameglepetések az ukrán élvonalban

A Minaji FC másfél ezer kilométert utazva gólnélküli döntetlenre végzett Mariupolban. A hazaiak most először játszhattak saját stadionjukban, annak elhúzódó felújítása miatt a szezon elejétől mostanáig nem élvezhették a hazai pálya előnyét. Vaszil Kobin a lefújás után a saját felmentéséről felröppent híreket is kommentálta, de Mihajlo Kopolovec sportigazgató is megszólalt az edzőkérdésben.

Az ukrán Premier Liga tavaszi szezonját rosszul kezdő csapatok mariupoli csatája inkább küzdelmes, semmint élvezetes játékot hozott, a hazaiak kicsivel többet veszélyeztettek, a minajiak csupán egyszer, a 92. percben találták el a Mariupol kapuját. A 0–0-ra végződött összecsapás után Vaszil Kobin úgy értékelt, hogy egyik csapat sem érdemelt vereséget. A fiatal szakvezető beszélt a saját jövőjéről is. Elismerte, vélhetőleg ő is hibázott, a kiesőjelölt FK Lviv és Ingulec ellen nem lett volna szabad kikapni hazai pályán, de igyekszik javítani a mérlegen. Hozzá is eljutottak az esetleges menesztéséről szóló hírek, amire csak annyit mondott: amennyiben a klubvezetés szakít vele, emelt fővel távozik a kispadról.

Egykori csapattársa védelmére kelt Mihajlo Kopolovec sportigazgató is. Elmondta, hogy ő beszélt Kobin sorsáról a klub elnökével és alelnökével, akik arról biztosították, hogy bíznak a vezetőedzőben, remélik a kéthetes bajnoki szünet során sikerül rendezni a sorokat és a csapat elkezdi a szorgos pontgyűjtést. Kopolovec emlékeztetett, a téli szünetben több védő is elhagyta a klubot, van, aki sérült, a pótlásukra igazoltak között pedig még nem alakult ki a tökéletes összhang. Ennek is betudható, hogy a tavaszi 6 bajnokiból 4-et elveszítettek, s csak most hétvégén úszták meg kapott gól nélkül. A mariupoli csata érdekessége, hogy a mester a Milevszkij, Sinder, Kozsanov sztártrióból csak utóbbit jelölte a kezdőbe, Sinder egy fél félidőt kapott, Milevszkij még annyit sem. Azért ebből is levonható bizonyos tanulság…

Az ukrán élvonal 19. játéknapján megtörtént az egész bajnokság legnagyobb meglepetése, ami akár a bajnoki cím sorsát is eldöntheti. A címvédő vereséget szenvedett a sereghajtótól, ezzel 7 pontra nőtt a hátránya. A Sahtarnál nagyon komoly válságra utaló jelek vannak. Luis Castru alakulata kettős vereséggel búcsúzott az Európa Ligától, a római 3–0 után Kijevben is kikaptak az AS Romától (1–2). Taison azon a meccsen nem volt hajlandó csereként pályára lépni, ami után a portugál tréner a második csapathoz küldte a klub legismertebb játékosát. Ezek után jött a lembergiek elleni fiaskó, ami akár a vezetőedző állásába kerülhet.

A Dinamo Kijev köszönte szépen, a hajrában bebiztosított sikerével az utolsó helyre taszította a Ruhot, saját pozícióját pedig megszilárdította az élen. Mircea Lucescu alakulatát az sem vetette vissza, hogy a Sahtarhoz hasonlóan ők is kiestek az EL-ből, a hazai kétgólos bukta után Spanyolországban is 2–0-ra veszítettek a Villarreal ellen.
A hétvégi játéknapon nem volt hiány a meglepetésekből, ide sorolható a Zorja és a Deszna veresége éppúgy, mint az Ingulec zsinórban második győzelme. A kiesőzónában egyébként is nagy volt a mozgás, amiből pontszerzése ellenére sem a legjobban került ki a Minaj, amely a következő fordulóban az európai kupaindulásért küzdő Kolosz Kovalivkát fogadja április 4-én. A válogatott szünet alatt lesz bőven munka a kárpátaljai klubnál.

A Premier Liga 19. fordulójában: Mariupol–Minaji FC 0–0, Csernyihiv–Dnyipro 0–2, Poltava–Olimpik 3–0, Ingulec–Olekszandrija 1–0, Kolosz–Zorja 1–0, Dinamo–Ruh 3–0, FK Lviv–Sahtar 3–2.

Az állás: 1. Dinamo 46 pont, 2. Sahtar 39, 3. Zorja Luhanszk 32, 4. Vorszkla Poltava 31, 5. Deszna Csernyihiv 30, 6. Kolosz 29, 7. Olekszandrija 26, 8. Dnyipro 22, 9. Ingulec 19, 10. Mariupol 18, 11. Olimpik 17, 12. FK Lviv 15, 13. Minaji FC 14, 14. Ruh 13.

Forrás:
KISZó/DGY/Fotó:Minaji FC
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó