A legjobb érettségizők 10 ezer és 100 ezer hrivnyás ösztöndíjat kapnak

A Miniszteri Kabinet elfogadta az elnöki ösztöndíjak odaítéléséről szóló rendeletet, amely az iskolásokat 10 ezertől 100 ezer hrivnyáig terjedő összeggel jutalmazza a kiemelkedő tanulmányi eredményeikért – ezt Denisz Smihal miniszterelnök jelentette be, írja a TSN hírportál.

Ennek értelmében a külső független tesztelést (ZNO) legjobban teljesítő érettségizők 10 000 hrivnyás ösztöndíjat kapnak. Évente 270 embernek ítélik oda, azoknak a végzősöknek, akik összesítve a legmagasabb ZNO-pontszámot érik el.

A lehetséges diákok névsorát az Ukrán Oktatásminőség Ellenőrző Központ állítja össze. Az ösztöndíjat szeptember 1-jétől folyósítják az év során.

A kormány azt is jóváhagyta, hogy az összukrán tanulmányi diákvetélkedők nyertesei kapjanak egyszeri 20 000 hrivnyás támogatást, míg a nemzetközi versenyek nyertesei 100 000 hrivnya egyszeri kifizetésben részesüljenek.

Nem ez az egyetlen kezdeményezés a végzősök támogatására.

Január 25-én a parlament oktatási bizottsága azt javasolta a Legfelső Tanácsnak, hogy fogadjon el egy határozatot egy 100 000 hrivnyás prémiumról, amelyet a 30 legjobb végzősnek adnának az érettségi vizsga (ZNO) eredményei alapján. Ehhez négy tantárgyból összesen 790 vagy több pontot kell szerezni, és legalább egy tantárgyból el kell érni a maximális 200 pontot. Ez a javaslat egyelőre még nem lett jóváhagyva.

Az idén nagyobb esély van jó pontokat szerezni a ZNO-n, mivel nem mindenki fogja megpróbálni.

Ismét felmentenék az érettségizőket a vizsgák alól

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó