KISZó-kérdés: Ukrajna NATO-csatlakozása: a nemek nyertek

A KISZó-kérdések történetében első ízben fordult elő, hogy teljesen egyhangú eredményt hozott a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív felmérés.

Szabó Sándor

Az elmúlt hetekben, de főleg az utóbbi napokban kiemelt téma volt az ukrán és nemzetközi sajtóban Ukrajna NATO-csatlakozása. Kijev arra számít, hogy az ország 2030-ban a katonai-politikai szövetség teljes jogú tagja lesz. Ugyanakkor a csatlakozás perspektívái nem világosak. Az észak-atlanti szervezet álláspontja sem egységes a kérdésben. Bár a balti államok és Lengyelország is támogatja az ukrán csatlakozását, Németország szövetségi kormányának szóvivője, Ulrike Demmer leszögezte, Ukrajna nagyon fontos partner a NATO számára, ugyanakkor a tagságával kapcsolatos további lépések nincsenek napirenden.

Ám Ukrajna bízik nyugati partnereiben és abban, hogy Oroszország a szankciós nyomás hatására meghátrál.

Zelenszkij április 6-án Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy egyedül Ukrajna NATO-csatlakozása jelentheti a háború végét Donbászon, mivel ez egyértelmű jelzés lenne Oroszország felé. Az államfő komoly támogatásnak vélhette a Joe Biden elnökkel folytatott telefonbeszélgetése tényét is. Legutóbbi KISZó-kérdésünk a témához kapcsolódott. Azt kérdeztük is közösségi oldalunkon, hogy ön támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását? Ami a nem reprezentatív felmérés eredményét illeti, a válaszadók 100(!) százaléka válaszolta azt, hogy nem támogatja az ország euro-atlanti integrációs törekvéseit, az igen válaszra egyetlen-egy szavazat sem érkezett. Ilyen még nem volt.

A szavazókat arra kértük, hogy fejtsék ki bővebben, indokolják meg véleményüket:

– Persze hogy nem! Mert ez csak még jobban megosztaná Ukrajnát, és akár háborúhoz is vezetne, aminek leginkább az ukrajnai magyarság inná meg a levét – vélekedett Tompa Tibor.

– A NATO-tagsággal Ukrajna feladná függetlenségét, elkötelezné magát az egyik oldal mellett, ami nem is lenne baj, ha földrajzilag az ország távol esne Oroszországtól – fogalmazott Nagy István. – Ilyen közvetlen közelségből azonban nemhogy biztonságot nem lenne képes nyújtani, de garantálná a veszély jelenlétét… Ezt igazából Ukrajna népe sem akarhatja, hiába mennek a tengerentúlról küldött csilliárdok az agymosásba, az ukrán és orosz is tudja, hogy testvérnép, és ami összetartozik, azt az idő össze is fogja kötni, ami pedig nem, azt pedig szétválasztja…

Nagy Dezső szerint Ukrajna NATO-csatlakozásával az orosz-ukrán kapcsolatok csak még negatívabb irányba mennének el.

– Továbbá nem hiszem, hogy Oroszország csendben tűrné, hogy a NATO a nyugati határain „garázdálkodjon” – hangsúlyozta.

Kerényi Klára egymondatos magyarázattal szolgált: „Semmi keresnivalója a NATO-ban egy olyan országnak, ahol fegyveres konfliktus zajlik.”

– Teljes mértékben elutasítom országunk csatlakozását a NATO-hoz. Véleményem szerint semmilyen előnyünk nem származna abból, ha elfogadnák tagságunkat. Egyértelműen erőfitogtatás áll a háttérben. Sajnos a körülmények is ezt mutatják – vélekedik Páva Judit.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó