Agyműtét ébrenlétben ● Kárpáti Igaz Szó

Új, csúcstechnológiás eljárást alkalmaznak a megyei neurosebészeten.

Ungváron a megyei neurológiai és neurosebészeti központban új eljárással távolították el a daganatot egy 32 éves páciens fejéből. A férfit a beavatkozás során felébresztették, tudatánál volt és értette, éppen mi történik vele, válaszolt az orvosok kérdéseire.

A műtétet végző Volodimir Szmolanka, az Ukrajnai Idegsebészek Egyesületének elnöke elmondta, ez a második alkalom, hogy éber páciensen végeztek agyműtétet az ungvári központban. A beavatkozás afaziológus (logopédus) és neurofiziológus szakember bevonásával történt, akik menet közben tesztelték, a beavatkozás közben nem sértették-e meg a beszédért, olvasásért, értelmezésért, valamint a mozgásért felelős agyi területet.

Az operáció alatt a pácienstől olyan információkat kértek, melyeket a műtét előtt minden nehézség nélkül meg tudott adni.

Az esetleges hibás reakció jelzés az operáló orvosnak, hogy érzékeny területet érintett, s ezután más oldalról közelíti meg az eltávolítandó daganatot.

A mostani páciens agyából egy jóindulatú daganatot távolítottak el, mely a jobb kéz és láb mozgatásáért felelős területen alakult ki. A központba az ország más megyéjéből is érkeznek betegek, ugyanis kevés régióban tuják biztosítani a hasonló csúcstechnológiát az eljáráshoz. Az agyműtét után a páciensnek még rehabilitációs kezelésen kell részt vennie. Az afaziológus a beavatkozás után egy héttel, három hónappal és fél évvel később újra ellenőrzi, hogy nem sérültek-e meg az idegpályák.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó