Hiánypótló képzés angolul ● Kárpáti Igaz Szó

Elindult a Momentum Doctorandus akadémiai angol képzése.

A Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Tehetségmentor Programjának keretében Academic English néven angol nyelvi képzést indított, amellyel a kárpátaljai magyar fiatalok szakmai fejlődését kívánja támogatni. A program kezdő és haladó szintjére negyvenen jelentkeztek. Arról, hogy mi hívta életre a képzést, Fazekas Andreát, a szervezet alelnökét kérdeztük.

Simon Rita

– A Momentum Doctorandus a tudománynépszerűsítés mellett fontosnak tartja a tehetséggondozást is. Tanácsokkal, útmutatással, új ismeretek átadásával szeretnénk segíteni mindazokat, akik a tudományos pályát választják. Éppen ezért 2019 őszén rendeztünk egy ilyen kétnapos, intenzív képzést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Az egyetemisták és a PhD-képzésben résztvevő hallgatók a gyakorlatban sajátították el az angol nyelvű tanulmány- és pályázatírás legfőbb szabályait és módszereit. Az Academic English képzést dr. Bátyi Szilvia, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének adjunktusa és dr. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója tartotta. A diákok szakmai fejlődése érdekében elengedhetetlenek az ehhez hasonló rendezvények, s mivel sikeres projektet valósíthattunk meg, ezért már akkor terveztük, hogy mielőbb megismételjük a kurzust. Aztán közbeszólt a világjárvány.

Egész mostanáig vártuk a megfelelő alkalmat, de be kellett látnunk, hogy személyes találkozásra még nem lesz mód, így a programunkat átvittük az online térbe.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Tehetségmentor Programja támogatásával egy legfeljebb hatvan fős képzés megszervezésén dolgoztunk. Végül 40-en jelentkeztek. Az oktatók változatlanok, Viktória a kezdő, Szilvia a haladó csoportot vezeti. Mindkét csoportot még két részre bontottuk annak érdekében, hogy minél hatékonyabb legyen a munka. Egy angol nyelvű esszé, tudományos publikáció vagy disszertáció megírása komoly kihívás számos diáknak és kutatónak is egyaránt. A képzés 10 alkalomból áll, amely során a résztvevők fejleszthetik a tudományos íráshoz szükséges angol nyelvtudásukat, íráskészségüket. Az órákon való részvétel segít a hallgatóknak megérteni, hogyan válasszanak témát, hogyan dolgozzák fel a szakirodalmat, hogyan írjanak tudományos stílusban, hogyan csökkentsék angol nyelvű szövegeikben a hibák számát, hogyan tervezzék meg és tagolják írásműveiket. A kurzus bemutat néhány átfogalmazó és összegző stratégiát is, amelyek segíthetnek a források megfelelő használatában. Érintik azokat a kérdéseket, amelyek közvetlenül hatással vannak a nem angol anyanyelvűek angol nyelvű szakdolgozatainak vagy disszertációnak megírására, hasznos tippeket adva a megoldásukhoz is.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó