Ukrajnában munkára biztatják a nyugdíjasokat

Az érvényben lévő nyugdíjtörvény azzal kecsegteti az idős embereket, hogy amennyiben nyugdíjazásuk után is dolgoznak, emelik juttatásukat.

Köztudott, hogy az idei évtől, amennyiben megvan az ehhez szükséges 28 év munkaviszonyuk, mind a férfiak, mind a nők hatvanadik életévük betöltése után válnak jogosultakká a nyugdíjra. Amennyiben tovább dolgozik az illető, abban az esetben jövőbeni illetménye minden egyes hónapért megállapított nyugdíja 0,5 százalékával nő.

Amennyiben öt évnél (60 hónap) kevesebb ideig dolgozik tovább, nyugdíja havonta 0,75 százalékkal növekszik.

A könnyebb érthetőség érdekében lássunk egy példát: valaki 2021 áprilisában töltötte be 60. életévét, és 3 ezer hrivnya juttatást állapítanak meg számára, viszont úgy dönt, hogy még egy évig munkát vállal.

2022 elejére plusz 8 hónapnyi munkaviszonya lesz (május-december), melyek során nem kap nyugdíjat. 2022 januárjában ezért 4 százalékkal toldják meg illetményét, azaz 120 hrivnyával, így végleges nyugdíja 3120 hrivnyát fog kitenni.

Ha ugyanez a személy még öt évet dolgozik, 2026 áprilisáig, minden hónapért 0,75 százalékkal emelik juttatását, így 2026 májusára 60 százalékkal nő a nyugdíja, azaz 1200 hrivnyával. Végső soron 4200 hrivnyát fog kézhez kapni miután nyugállományba vonul.

Az is megtörténhet, hogy az ismertetett számoknál magasabb mértékben nő majd az illetmény, mivel a törvény értelmében évente indexálni kell a nyugdíjakat.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó