Rossz hír a dohányosoknak!

Betiltják az ízesített dohánytermékeket Ukrajnában. Az erről szóló törvénytervezetet már beterjesztették a parlament elé ‒ tájékoztat a Mukachevo.net.

Az ízesített dohánytermékekre vonatkozó tilalommal elsődlegesen azt szeretnék megakadályozni, hogy a fiatalok rászokjanak a cigire. Ugyanis egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint, az amerikai fiatalok 80 százaléka először ízesített cigarettát szívott, amellyel nagyobb valószínűséggel szokott rá a dohányzásra.

Az ukrán törvénytervezet az EU dohánytermékekre vonatkozó irányelvét követi, amelyet 2014-ben fogadtak el. Az Unióban már 2016-ban betiltották az ízesített cigarettákat és egyéb dohánytermékeket. Ukrajna az Európai Unióval kötött társulási és integrációs megállapodásában elkötelezte magát polgárai egészségének azonos szintű védelme mellett.

Radikálisan csökkenteni kívánják a cigaretták kátránytartalmát, valamint megváltoztatnák a csomagoláson a figyelmeztető feliratok és elrettentő fotók elhelyezésének követelményeit. A mostani 50-ről 65 százalékra növelnék a cigaretta dobozán az elrettentő fotók és feliratok arányát, amely kutatások szerint csökkenti a dohányzás iránti vágyat.

Az ízesített dohánytermékek betiltása mellett a törvényjavaslat keretében meghatároznák a cigaretták megengedett legnagyobb kátrány- (10 mg), nikotin- (1 mg) és a szén-monoxid (10 mg) (TNCO érték) szintjét.

Forrás:
KISZó/Mukachevo.net

Post Author: KISZó