Csúcshódítás és -keresztelés a Hazajárókkal ● Kárpáti Igaz Szó

Firczák-havas múltja és jövője.

1598 méteres magasság, 11 kilométeres táv, 58 túrázó, 1 kereszt. Egy cél és egy lelkület.

Simon Rita
A püspök a túrára is elkísérte a Hazajárókat

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet nem akármilyen emléktúrára vállalkozott. A Borzsa-havasokban lévő Velikij Verh hegycsúcsot mászták meg, amit szimbolikusan visszakereszteltek a régi nevére. Arról, hogy ez hogyan is történt, és ehhez mivel kellett megbirkóznia a csapatnak – első kézből értesülhetnek.

A hegymászás előtt a Hazajárók a beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Központtal együttműködve részt vettek az Ortutay Elemér Szakkollégium nagytermének névadó ünnepségén.

Marosi István beregszászi görögkatolikus parókus, a szakkollégium igazgatója elmondta, hagyományt szeretnének teremteni azzal, hogy minden termet egy-egy kiemelkedő görögkatolikus személyiségről neveznek el.

A közösségi terem Vasvári Pálról, a márciusi ifjak egyik vezéralakjáról kapta a nevét, ez a terem pedig immár Firczák Gyula püspök előtt tiszteleg. Az atya röviden ismertette Firczák életét, hozzátette: minden nyelven elismerően írnak az 1912-ben elhunyt görögkatolikus püspökről, és ez az, ami igazán jól szemlélteti, mekkora tisztelet övezi a személyét.

A termet Luscsák Nílus, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke szentelte meg és avatta fel. A püspök a túrára is elkísérte a Hazajárókat, végig elöl haladva jó pásztorként vezette a csapatot. A csúcson megáldotta a résztvevőket, felszentelte a Tóth Gyula fafaragó tagtárs által készített keresztet. A KHE tiszteletbeli tagjává avatott Marosi István is túracipőt húzott.

A kirándulók a saját lelki keresztjük cipelésén túl a kézzelfogható jelképet is a hátukon vitték egy-egy szakaszon, csak úgy, mint az egyesület zászlaját.

A Borzsa-havasok második legmagasabb hegycsúcsán Varju Zoltán túravezető elmesélte, hogyan kapta a nevét a Firczák-havas. Feljegyzésekből tudjuk, hogy a püspök jelentős szerepet vállalt a Hegyvidéki akcióban, amely egy társadalmi és gazdasági felzárkóztató program volt a dualizmus korában. Az akció 1897-ben kezdődött el Firczák Gyula görögkatolikus püspök és négy északkeleti megye, Bereg, Máramaros, Ugocsa és Ung parlamenti képviselőinek a kezdeményezésére. Az állam részről Egán Ede miniszteri biztos koordinálta a programot. A mélyszegénységből kiemelt ruszin nép hálából még a püspök életében elnevezte a Volóc fölé emelkedő csúcsot Firczák-havasnak. A vidékre is bevonuló szovjet csapatok azonban nem nézték jó szemmel, hogy egy katolikus püspök nevét viseli a hegy, ezért 1945-ben eltörölték ezt a megnevezést, és hivatalosan újra Velikij Verhnek, azaz Nagy-havasnak nevezik.

A Hazajárók a 11 kilométeres túra végén „visszakeresztelték” a hegycsúcsot.

A Hazajárók minden héten túráznak

A történelmi jelentőségű túra napsütéssel, hófúvással, nevetéssel és örömkönnyekkel volt tarkítva. Most is érkeztek olyanok, akik első alkalommal vettek részt a túrán, ám akadt, aki a tizedik megmérettetés után megkapta a jól megérdemelt bögréjét. Az egylet nem először és biztosan nem utoljára járt a Borzsa-havasokban. A környék a Hazajárók szíve csücske, ide már valóban „hazajárnak”, ahogy Bíró András, a KHE elnöke fogalmazott. A következő állomás Alsókalocsa és az 1719 méteres Sztrimba, a Gorgánok része lesz. Részletekért keresse fel a KHE weboldalát. 

Még több fotót pedig ITT talál.

A keresztállítás a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó