Hasznos tippek az egészséges életvitelhez ● Kárpáti Igaz Szó

A mai rohanó világban folyamatos terhelésnek vagyunk kitéve mind szellemileg, mind fizikailag. Egészségünk fenntartása érdekében fontos az életvitelünk rendszeres felülvizsgálata, szükség esetén annak megváltoztatása. A témával kapcsolatban Hajdu Szabolcs személyi edzőt, fizikoterapeutát kérdeztük.

‒ Sokan végeznek ülőmunkát, és szabadidejüket sem aktív testmozgással töltik, hanem inkább a tv elé telepednek.

‒ Az ülés nem jelent alapvetően problémát, sokkal inkább a helytelen testtartás, melynek következtében túlterheljük a gerincet és ez a későbbiekben akár gerincsérv kialakulásához is vezethet. Megelőzésként 2 óránként néhány perces torna, különböző gyakorlatok, nyújtások végzése javasolt.

‒ A home office idején a mozgáshiány mellett a másik leggyakoribb probléma a nassolás. A hűtő közelségében eluralkodhat rajtunk az állandó éhségérzet. Hogyan táplálkozzunk helyesen, hogy ezt elkerüljük?

‒ A nassolás és az állandó éhségérzet a nem megfelelő táplálkozás miatt jelentkezik. Az emberek többsége nem reggelizik, majd délben eszik egy keveset, este pedig jól belakmározik. Napi 4-5-szöri étkezés lenne tanácsos, melyeknek minőségi fehérjét, zsírokat és szénhidrátot kell tartalmaznia. Fontos továbbá a megfelelő vízbevitel és a rostban gazdag étrend. A rostok lassítják a tápanyagok felszívódását és ez elősegíti az állandó éhségérzet megszűnését. Ha mindezek ellenére mégis ránk tör a nassolás utáni vágy, akkor 80 százalék fölötti kakaótartalmú csokoládé, zsír- és szénhidrátmentes joghurtok, valamint bogyós gyümölcsök fogyasztását javaslom.

‒ A karantén ideje alatt nem mindenkinek van lehetősége ellátogatni edzőterembe, van, aki a vírushelyzet miatt nem mer emberek közé menni. Hogyan tarthatjuk magunkat formában otthon?

‒ Otthon rendszeres torna, a felülés, guggolás, fekvőtámasz vagy kitörés ajánlott. A gyakorlatok végzésénél fontos a helyes kivitelezés, mert ezek ismerete nélkül kevésbé lesz hatékony az edzés, akár sérülés is lehet a vége. Kizárólag olyan mozdulatokat végezzünk, melyek alkalmazásában biztosak vagyunk.

Varga Brigitta

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó