Legalább 700 ezren fogyasztanak kábítószert Ukrajnában

A kábítószer-fogyasztók száma Ukrajnában meghaladja a 700 ezret. Ez az UNIAN sajtókonferenciáján hangzott el, melyen a témában folytatott felmérés eredményeit hozták nyilvánosságra.

A kutatás az Ukrán Jövő Intézet (UIF) irányításával zajlott, s a kérdések nem a válaszadóra, hanem környezetére vonatkoztak. A felmérés résztvevőinek 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismer olyanokat, akik valamilyen formában fogyasztanak tudatmódosító szereket. Abszolút számmal kifejezve ez 3,5 millió. Az adaptív szociológia módszereit alkalmazva a gyakorlatban ez legalább 700 ezret jelent– mondta Vadim Deniszenko, az UIF igazgatója.

A 18-24 év közötti megkérdezettek esetében ez a szám a fentebbi duplája.

Olekszandr Sulga, a szociológiai tudományok doktora arra hívta fel a figyelmet, hogy a közvélemény-kutatás alanyainak 15 százaléka környezetében van alkoholista, 5 százalék ismer oly egyént, aki drogot és alkoholt is fogyaszt.

A felmérés tanúsága szerint Ukrajnában könnyű kábítószerhez jutni. A válaszadók 46 százaléka (a 18-24 évesek 54 százaléka) mondta azt, hogy környezetében könnyen lehet drogot vásárolni, s csupán 14 százalék vélekedett úgy, hogy ez nehézséget okoz.

Viktorija Mozgova, a projekt társkoordinátora felhívta a figyelmet: a kábítószer-fogyasztással, a rehabilitációval kapcsolatos ukrán törvények elavultak.

„Ma ahhoz, hogy a drogfüggő olyan kezelést kapjon, amely nem káros az egészségére és hatékony, 20 ezer hrivnya szükséges. Csakhogy az a mechanizmus, mely államilag finanszírozná a kezelést, hiányzik” – jelentette ki Mozgova.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó