Magánvélemény: Enyém, tied – övé

Pandémia ide, világjárvány oda, a Covidon túl is van élet, és történnek megdöbbentő események a világban. S mivel Ukrajna is a földkerekség része, itt is – ahogy mondani szokás – zajlik az élet. Igaz, sokszor alakul úgy, hogy a polgár nem ura, hanem elszenvedője az eseményeknek. Így aztán lassan hozzászokunk, hogy a fejünk felett döntenek, helyettünk, rólunk.

Horváth Sándor

Azt írja az újság, hogy ezután tudta és beleegyezése nélkül is levonhatják bankszámlánkról a felhalmozódott tartozásainkat. Az Ukrán Nemzeti Bank ugyanis arra kötelezte az ország valamennyi pénzintézetét, hogy nyissa meg a banki titkokat a végrehajtó szolgálat előtt. Így mostantól lecsapolható lesz az adósok számlája.

Ojjé! Sőt – éljen!

Csak attól félek, hogy a zseniális módszert eltanulják Kijevtől az ország külföldi hitelezői. Aztán a jegybank, miközben azzal hitegeti magát, hogy tele… na jó, legalább félig tele a kassza, amikor nyúlna a milliárdocskáért, akkor szembesülne a pőre igazsággal, hogy onnan még az utolsó hrivnyácskát is leszívta a nagy csúnya IMF, úgy, hogy a többi hitelezőnek már csak a forgalomból rég kivont kopijkák maradtak.

Még szerencse, hogy a bölcs döntéshozók odabiggyesztették: a lefoglalás csak a tartozás összegéig érvényes, tehát amennyiben a számlán ennél több pénz van, azzal a tulajdonos korlátozások nélkül rendelkezhet. Azért ez így már akár méltányosnak is minősíthető. Mindenképpen az is, amennyiben az adózási rendszerrel vetjük össze, mert nagyon kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy ez a hivatal, ha tehetné, még az adóra is kivetne harácsot.

A végére aztán minden a helyére kerül, győz a jogállamiság. Ugyanis az épületes ötlet gazdái megengedik: amennyiben a számla tulajdonosa nem tartja jogosnak a műveletet, panasszal élhet bankja vezetőségénél.

Szegényes tapasztalataim szerint az ukrajnai pénzintézetek körömszakadtáig védik a hozzájuk befolyó összegeket. Elsősorban a számla tulajdonosától. Egyszerre csak bizonyos összeghez lehet hozzájutni. Amennyiben egy ideig nincs mozgás a számlán, a kliens tudta és beleegyezése nélkül hosszabb időre lekötik azt…

Így aztán örömmel állapíthatjuk meg: eljött a bankok és a végrehajtók kommunizmusa, eldorádója (kinek-kinek tetszése és világszemlélete szerint).

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó