Az ukrán külügyminiszter szerint a NATO nem védi meg Ukrajnát

kuleba

Dmitro Kuleba megvan győződve arról, hogy a NATO-tagállamok nem indítanak háborút Oroszország ellen Ukrajna miatt – írja a Korrespondent.net.

Az ukrán kormányzat nem számíthat fegyveres nyugati segítségre az orosz agresszió leküzdésében – nyilatkozta az ukrán külügyminiszter a Deutsche Wellének (DW) adott interjújában

“Nem számítunk arra, hogy a közeljövőben külföldi csapatok érkeznek a megsegítésünkre. Ugyanakkor partnereinktől elvárjuk, hogy Ukrajnának biztosítsák azt a támogatást, amelyet felajánlhatnak, megsegítve ezzel hazánkat ebben a konfliktusban” – válaszolt arra a kérdésre Kuleba, hogy a Nyugat hogyan tudna segítséget nyújtani Ukrajnának, amennyiben az orosz csapatok átlépnék a határt. A DW újságírója visszakérdezett, jól érti-e: Kuleba nem számít arra, hogy NATO háborút indít az Orosz Föderáció ellen? A külügyminiszter a következőt felelete: „Abszolút. Ukrajna még nem tagja a NATO-nak, ugyanakkor szeretném egyértelművé tenni, ez a mi földünk, és mi megteszünk mindent, hogy megvédjük, ebben viszont segítségünkre lehetnek a partnereink, és ez így is lesz.”

Kuleba kiemelte, hogy az orosz csapatok kivonása az ukrán-orosz határtól nem az elvárt ütemben zajlik.

“Nem beszélhetünk orosz csapatkivonásokról. Az orosz csapatok nagyjából a helyükön maradtak. A fenyegetés nem múlt el. Ébernek kell maradnunk” – fogalmazott a külügyminiszter.

Forrás:
KISZó/Korrespondent.net

Post Author: KISZó