A Kreml szóvivője elmondta, mit gondol Putyin a Medvedcsuk-ügyről

Moszkvában azt remélik, nem válik politikai indíttatású boszorkányüldözéssé a Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikus elleni hatósági eljárás, közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Arra a kijevi felvetésre, hogy majd kicserélnék őt Oroszországban raboskodó ukrán politikai foglyokra, Putyin sajtósa nem is reagált.

“Figyeljük az események fejlődését Ukrajnában. Természetesen semmi szín alatt nem akarunk beavatkozni, de bizonyosak szeretnénk lenni abban, hogy nem politikai boszorkányüldözésről, a politikai mezőny megtisztításáról van szó, hogy megszabaduljanak a konkurens politikai erőktől” – fogalmazott Peszkov.

A kijevi médiában gyakran csak Vlagyimir Putyin komájaként emlegetik Medvedcsukot, felemlegetve, hogy az orosz elnök az ő lányának a keresztapja. Az Interfax ismertetése szerint újságírók ezzel kapcsolatos kérdésére válaszolva Peszkov azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy “Putyin számára ő egy ukrán politikus, aki sok más politikussal ellentétben azt az álláspontot képviseli, hogy rendezni kell a kölcsönösen előnyös kapcsolatokat Oroszország és Ukrajna között”.

A szóvivő szerint közismert, hogy Putyin és Medvedcsuk ismeri egymást, többször találkoztak, és a kijevi politikus nem szavakban, hanem tettekben váltja valóra az elképzeléseit. Peszkov megismételte: ettől még ő “ukrán politikus” marad Putyin számára.

Amint arról a kiszó.net tudósított, az oligarcha és vezető ellenzéki politikus Medvedcsuk elleni bűnvádi eljárás múlt csütörtökön kezdődött meg Kijevben, az illetékes bíróság azonnal házi őrizetet rendelt el ellene, ami július 9-ig tart. A politikust az ügyészség hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek “aláaknázásával” gyanúsította meg. A gyanú szerint megpróbált átjátszani Oroszországnak egy fontos, a Krím félsziget partjainál lévő kőolaj- és gázlelőhelyet.

Elemzők szerint Medvedcsuknak azonban nem ez a bűne, hanem a politikai aktivitása. Az utóbbi években előtérbe került a Moszkva-barát politikusok által létrehozott Ellenzéki Platform – Az Életért párttal, amely egyes elemzők szerint mostanra komoly riválisa lett Volodimir Zelenszkij államfő pártjának és magának az elnöknek is. Medvedcsuk rendszeresen folytat a kijevi vezetéssel nem egyeztetett különtárgyalásokat Putyinnal fogolycseréről, a Donec-medencei helyzet rendezéséről, és ukrán-orosz gazdasági, kereskedelmi kérdésekről.

Előzőleg a kijevi hatalom a hozzá köthető tévécsatornákat némította el.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó