Horvátországban nyaralna? – Így utazhat be karanténmentesen!

Horvátország nyaralás

Horvátország nagyon sok kárpátaljai család kedvenc nyaralási helyszíne. A csodálatos Adriájával csábító ország idén is várja a turistákat, ehhez viszont elengedhetetlen a határok átjárhatóságának megkönnyítése. Az enyhülés folyamata május első felében megkezdődött, már számos módon elkerülhető a karantén a tengerparti országba érkezők számára.

A jelenlegi szabályozás szerint más uniós tagállamból, illetve harmadik országból – esetünkben Ukrajna is ennek számít – Horvátországba az utazhat be, aki igazolni tudja, hogy a megelőző 180 napban átesett a koronavírus-fertőzésen. Ez az igazolás lehet orvos által kiállított dokumentum, vagy névre szóló, 11 napnál nem régebbi koronavírusteszt, nyilván hiteles fordítással ellátva. Nem kell tíznapos karanténba vonulniuk azoknak sem, akik a határon felmutatnak egy 48 óránál nem régebbi, negatív PCR- vagy gyorstesztet.


Természetesen aki megkapta már a védőoltást, az is átlépheti a horvát határt, függetlenül attól, hogy melyik gyártó vakcináját adták be neki, emlékeztet a Világgazdaság összefoglalója. Egyetlen kikötés csupán, hogy a beoltottak 14 nappal a második vakcina beadása után léphetnek csak be az országba. Kivételt képeznek értelemszerűen az egydózisú ellenszerek, amelyek beadása után szintén 14 napot kell várni a határátlépéssel. A határon szülői felügyelettel szabadon utazhatnak a 7 évnél fiatalabb gyerekek is, az ő esetükben nincs szükség sem tesztekre, sem igazolásokra.

Horvátország és Magyarország kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolványait, ezért azok is mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik rendelkeznek ilyen igazolvánnyal. Fontos viszont kiemelni, hogy a gyakorlatban előfordul, hogy a horvát határőrök a vírusból való kigyógyu­lásról, illetve az oltásról szóló igazolást is elkérik, amelyet viszont csak akkor fogadnak el, ha a második dózis beadásától számítva eltelt már 14 nap, tehát a rendszer még nem teljesen kiforrott. Ez részben annak a következménye, hogy a többi országgal a horvátok még nem kötöttek külön megállapodást.

Horvátország hamarosan további enyhítéseket tervez bevezetni, hiszen az idegenforgalom szempontjából fontos, hogy minél többen és minél könnyebben érkezhessenek az országba. Andrej Plenkovic miniszterelnök még márciusban bejelentette, hogy ha a vírushelyzet engedi, a nyáron mindenképpen szeretnének minden korlátozást feloldani a határokon. Mivel a járvány jelenleg leszálló ágban van, a forgatókönyv megvalósulása egyre valószínűbb.

Forrás:

Post Author: KISZó