Segített-e az alacsony kamatú kölcsön? ● Kárpáti Igaz Szó

A hitelek jelentős részét refinanszírozásra fordítják.

Az ukrán kormány nagy reményeket fűzött a Volodimir Zelenszkij államfő által kezdeményezett alacsony kamatú hitel gazdaságélénkítő hatásához.

Csuha Ivett

Az 5, 7, illetve 9 százalékos kamatot tartalmazó mikro- és kisvállalkozók számára nyújtott banki kölcsönöktől a pénzügyminisztérium a foglalkoztatás növekedését, új technológiák elterjedését, a költségvetés bevételi oldalának lényeges megerősítését remélte. A világjárvány azonban közbeszólt.

Megállt az ország, csökkent a gazdasági aktivitás. Igaz, még így is sikerült némi pozitív eredményt produkálni. Rövid időn belül több mint 32 milliárd hrivnya került a vállalkozókhoz. Az összeg jelentős része, 14,5 milliárd hrivnya, azonban nem fejlesztésekre, hanem a már meglévő adósságok törlesztésére ment el. Mindössze 15 százalékot, azaz 4,5 milliárd hrivnyát fordítottak új technológiák bevezetésére és munkahelyek teremtésére.

Idén februárban új lendületet kapott az 5-7-9 néven ismert program. Hetente legalább 100 millió hrivnya kerül kiutalásra.

Megkezdődött a krízisellenes kamatmentes kölcsönök folyósítása is. Ezekből hetente másfél milliárdnyi fogy. Az összeg nagyobb hányada az agrárszektorba kerül, a vetési időszakban ugyanis óriási pénz- és eszközhiány észlelhető. Úgy tűnik, a kormány, mint ahogy a legtöbb országban, itt is megpróbál a mezőgazdaságra összpontosítani.

Az országban jelenleg ötféle támogatási program fut. Az egyik részben finanszírozza a géppark felújítását, a másik a banki kölcsönök kamatterhét könnyíti. Olyan is van, amelyik a 2018-2019-es években felépített gazdasági épületek költségét téríti meg.

A pénzügyminiszter újabb változásokat ígér az Elérhető hitelek program terén. A továbbiakban már nem lesz lehetőség arra, hogy a kiutalt összeget a már meglévő adósságok törlesztésére fordítsák. Emellett kizárólag olyan vállalatok, vállalkozások részesülhetnek majd belőle, amelyek az összegből új munkahelyeket teremtenek.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó