Társult Trió – Ukrajna, Grúzia és Moldova

Memorandumot írtak alá országaik uniós integrációért való együttműködéséről hétfőn Kijevben Dmitro Kuleba ukrán, David Zalkaliani grúz és Aureliu Ciocoi moldovai külügyminiszter. A tárcavezetők ezzel létrehozták az úgynevezett Társult Triót.

A Társult Trió létrehozása a három ország egyértelmű álláspontját tükrözi: Ukrajna, Grúzia és Moldova szerves része egy egységes Európának, és csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz. Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint az EU-nak komoly projektként kell tekintenie rájuk, Európa békéjének és jólétének szavatolása érdekében.

A memorandum megerősíti szándékunkat, hogy aktívan dolgozzunk az európai perspektíva megvalósítása érdekében – mondta Kuleba, aki szerint a dokumentum bizonyítja azt is, hogy a három ország számára nincs az uniós integrációnak alternatívája. Kuleba elmondta továbbá, hogy a Társult Trió biztonsági kérdésekkel is foglalkozik majd:

“Tekintve, hogy országaink komoly biztonsági kihívásokkal néznek szembe, úgy döntöttünk, hogy ezt a területet is belevesszük együttműködésünkbe, hogy megőrizzük a stabilitást a régiónkban.”

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó