„A világot más szemmel is lehet látni…” ● Kárpáti Igaz Szó

Harangozó Miklós be nem fejezett festményeit is kiállították

Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály termében ezúttal Harangozó Miklós (1937-2014) festőművész kiállításának megnyitójára került sor. A meghívottakat Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte, aki kihangsúlyozta, most olyan művész válogatott alkotásait láthatjuk, aki sajnos már nincs közöttünk, de a művei emlékeztetnek nagyságára.

Hegedűs Csilla

– Egy igazi kárpátaljai festő emlékezetét örökítjük meg, ezért is nagy megtiszteltetés számunkra, hogy „vendégül láthatjuk” Harangozó Miklós képzőművészi életpályájának egy kis darabját. A kiállított művek eddig még nem szerepeltek a nyilvánosság előtt, és egy részük olyan festmény, amelyhez a művész 2014-ben kezdett hozzá, ám már nem tudott befejezni. Viszont úgy gondoltuk, ezeket is kiállítjuk, mert érdemesek arra – mondta Szilágyi Mátyás főkonzul.

Megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel Zubánics László is.

– Harangozó Miklós munkásságát és alkotásait mindenki értékeli, még azok is, akik inkább az aranyozott keret alapján szokták a kép értékét megbecsülni. Az itt látható alkotások egy vallomást tartalmaznak, és egy szeletét annak az időspektrumnak, amely a 20. század második felére korlátozódik. Látleletet arról az időszakról, amikor a falusi hagyományok még éltek és virágoztak – jegyezte meg az UMDSZ elnöke.

A tárlatmegnyitón részt vett a művész fia, ifj. Harangozó Miklós is.

– Édesapám gazdálkodó családba született, és most az jutott eszembe, hogy amikor azt kérdezte nagyapa mamától, hogy Miklós mit csinál, a válasz az volt, hogy megint a bolondsággal foglalkozik. Tehát a szülei, az én nagyszüleim sehogyan se tudták elfogadni, hogy édesapám festeget. De én nagyon büszke vagyok rá, hiszen azt a tehetséget, ami benne élt, volt mersze kibontakoztatni. Amikor odacseperedtem, azt mondtam neki, én nem úgy látom a világot, amit megfestettél, mire ő, mert te fiam más szemmel nézed. Édesapám számomra azért is példakép, mert tudta kezelni az Istentől ajándékba kapott tehetséget. A vallásossága mellett nagy kitartása volt, célkitűzéseit igyekezett elérni, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy utolsó percéig alkotott, és nagy öröm számomra, hogy a be nem fejezett munkái is megtekinthetőek – mondta a művész fia. – A mai tárlat egyúttal üzenet a világnak, hogy soha nem szabad feladni, bármilyen reménytelen is a helyzet. Aki kitartó és szorgalmas, maradandót tud alkotni, és rávezeti az embereket, hogy a világot más szemmel is lehet látni, és sokszor másként is kell értékelni azt az életet, amit az Isten adott nekünk – zárta gondolatait ifj. harangozó Miklós.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó