Potápi: A védőoltásra valószínűleg a határ menti régiókban kerül sor

Amint arról hírt adtunk, május 18-tól lehet pályázni a kárpátaljai szociális támogatásokra. A programcsomag két és félmilliárd forintot szán a kárpátaljai magyarok megsegítésére. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a hirTV élő műsorában beszélt a részletekről, melyen többek között arról is szó esett, milyen körülmények között kerülhet sor a kárpátaljai magyarok koronavírus elleni oltására.

Potápi Árpád János elmondta, egyelőre a regisztráció zajlik. A világ bármely pontjáról lehet jelentkezni a magyarországi védőoltásra, melynek beadására valószínűleg a határ menti régiókban, városokban kerül majd sor. Ennek a pontos menete egyelőre nincs kidolgozva, ez a következő hetekben történik meg.

– Ezzel a magyarországi lakosok lehetőségeit nem csorbítjuk, hiszen aki az első körökben akart regisztrálni, bőven megtehette ezt. Most is regisztrálhat mindenki és felveheti az oltást, erre kérek is mindenkit, mert a nyitási folyamat akkor tud teljessé válni. Számunkra nem mindegy, hogy az utódállamok területén milyen az átoltottság, hisz ez fontos a kapcsolattartás miatt. De gondolhatunk a családokra, amelyek közül nem egy szétszakítva él egy-másfél éve egymástól több területén a Kárpát-medencének. Ahhoz, hogy a több éve futó nemzetpolitikai programokat újból be lehessen indítani, ahhoz is az kell, hogy minél szélesebb körben vegyék fel az oltást –, fejtette ki, hozzátéve, amikor egységes nemzetben gondolkodunk és ilyen nehéz helyzetben van a világ, s a kárpát-medencei magyarság, akkor segítő jobbot kell nyújtanunk egymásnak.

Brenzovics László a maga részéről elmondta, humanitárius, jószomszédi szempontból nagyon méltánylandó és meg kell köszönni a magyar kormány oltási akcióját. Úgy vélte, gazdasági szempontból Magyarországnak is érdeke a minél szélesebb körű átoltottság, hisz a határ menti térség kereskedelmi, turisztikai forgalma ennek függvénye. Ez a támogatás minden szempontból csak üdvözlendő, hangsúlyozta.

Potápi: Mától lehet pályázni a kárpátaljai szociális támogatásokra!

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó