Pünkösdi királyt választottak a Nagyberegi Tájházban ● Kárpáti Igaz Szó

A Nagyberegi Tájházban a helyi középiskola negyedikeseit, illetve a Gáti Középiskola elsős és hatodik osztályos tanulóit várták.

A pünkösdi királyválasztásról a középkor óta vannak adataink. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredekben „májuskirályt koronáztak”. A többnyire lóverseny vagy más ügyességi próbák győztesének „hatalma” egy évig tartott, a közmondás is ismert: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.”

Hegedűs Csilla

E népszokásnak is van gyermekjáték-változata. Ilyenre került sor most a Nagyberegi Tájházban, ahová a helyi középiskola negyedikeseit, illetve a Gáti Középiskola elsős és hatodik osztályos tanulóit várták. Közel negyven gyerek tölthetett el itt egy vidám napot.

A kis vendégeket Gál Adél, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet munkatársa várta, aki röviden ismertette a programot.

– A legények régen valóban vetélkedtek, és közülük a legjobbat, a legügyesebbet, a legbátrabbat pünkösdi királlyá választották.

Királysága egy évig tartott, és ez alatt az egy év alatt bármilyen mulatságban részt vehetett meghívás nélkül, sőt, ingyen ihatott a kocsmában. Ti nem ihattok ingyen a kocsmában, viszont a megmérettetéseken kiderül, ki a legügyesebb, és a mai napon kit választunk pünkösdi királlyá – fejtette ki Gál Adél.

A fiúcskák felkészültek, több ügyességi játékban is megmérettették magukat. Közülük egyvalaki minden versenyszámban részt vett, minden feladatot sikeresen teljesített. Idei pünkösdi királlyá Baksa Botondot, a helyi középiskola tanulóját választották, aki koronát és ajándékot kapott, mint ahogy az általa kiválasztott királyné, Tóth Regina falubeli kislány is.

– A tájház évadját május végén, a pünkösdhöz igazítva mindig a pünkösdi királyválasztással zárjuk. Korábban nem igazán ismerték a gyerekek ezt a hagyományt, de amióta a működik tájház, minden évben helyet kap a programjaink között. Így nemcsak megismerték, de nagyon sokan meg is kedvelték – jegyezte meg Gál Adél. – Ma vegyes korosztályú gyermekek a vendégeink, de igyekeztünk úgy szervezni az alkalmat, hogy mindenki találjon magának elfoglaltságot.

A kézműves foglalkozások keretében Lőrincz Éva nagyberegi kézműves irányításával rózsákat fabrikáltak.

A viski Szenek Miklós játékkészítő segítségével a faégetést (gravírozást) is kipróbálhatták. A gyerekek természetesen hazavihették a termékeiket, de senkit nem engedtünk haza üres kézzel, minden résztvevő ajándékban részesült. Ez számunkra is ünnep, ezzel szeretnénk megköszönni azt, hogy eljöttek hozzánk.

A vidámságot és a jó hangulatot fokozta a Tiszapéterfalváról érkezett Kokas banda táncháza, közös játéka a nebulókkal és az ilyenkor elmaradhatatlan, kemencében sült kapros túrós, ami minden gyereknek nagyon ízlett.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó