Magánvélemény: A miniszter nyájas, kegyes, jóindulatú ukránosítást ígér

Hiába fürdetik az epét mézben, mártják cukorba, keserű marad. Hiába csomagolják szép ígéretekbe, magasztalják cirkalmas körmondatokkal, bástyázzák körül rendeletekkel, egy alapvető polgárjog megvonása nem válik igazságossá.

Horváth Sándor

A Miniszteri Kabinet jóvá- hagyta az ukrán nyelv fejlesztése és funkcionálása 2022– 2030-ra vonatkozó állami programjának koncepcióját – közölte a zakarpattya.net.ua

Olekszandr Tkacsenko művelődési miniszter Telegram-bejegyzésére utalva.

„Sok munka vár ránk. Gyakorlatilag ide tartozik a más nyelvű emberek ukrán nyelvhez való hozzáállásának fokozatos meg- változtatása, az adott lépés fontosságának tudatosítása, a teljes értékű átmenet lehetőségének biztosítása. Az önkéntes átmeneté.

Mert mi a legjobb indulatú (legnyugodtabb, legpuhább…) ukránosítást támogatjuk, mely hosszan tartó hatású kell legyen. Céljaink elérése érdekében oda kell hatni, hogy megjelenjen az ukrán nyelven való olvasás, beszélgetés, éneklés… igénye” – fogalmazott a miniszter.

A hírt közlő portál rámutat: a koncepció azt vetíti előre, hogy az ukrán nyelv a társadalmi élet minden szférájában egyeduralkodóvá válik. Persze, csak puhán, kegyesen és barátságosan.

Íme egyetlen adalék a „legjobb indulat” (a tárcavezető a lahidnij kifejezést használja, melynek jelentése, a szövegkörnyezettől függően: nyájas, kegyes, jóságos, nyugodt, selymes, puha, csendes, barátságos, jóindulatú stb.) illusztrálására: július 16-tól az állami és önkormányzati tisztségre pályázóknak vizsgát kell tenniük ukrán nyelvből. Ez, a portál számításai szerint, mintegy 100-150 ezer embert érint.

Persze, mint általában, valószínűleg ez esetben is ácsolják már a kiskapukat. Azon sem lepődnék meg, ha az odesszai (s más kisebb-nagyobb település) bolhapiacán már árulnák a minden igényt kielégítő, ukrán nyelvtudást igazoló bizonyítványokat.

Lenne egy határozottan csak költői kérdésem. Mi következik akkor, ha a selymes, jóságos ukránosítás nem hozza meg az (el) várt eredményt?

 

Zelenszkij ukránosítaná a kárpátaljai magyarokat

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó