Sokba kerülhet a bankkártya használata │KISZó-háttér

Ukrajnában aránytalanul nagy a kereskedői díj és a bankközi jutalék.

Néhány évtizeddel ezelőtt az átlagpolgár csak a filmekben láthatta, ahogy a gazdagok bankkártyát használnak az üzletekben, benzinkutaknál, és még a közlekedési rendőrök által kiszabott helyszíni bírságot is azzal egyenlítik ki. Napjainkban már mindenki számára adott a lehetőség, a napi zsebpénzt kapó kisiskolás is fizethet készpénzmentesen az iskolai büfében.

Csuha Ivett

A pénzintézetek több módszerrel is a bankkártya használatára buzdítják az ügyfeleket, egyre több leolvasót, azaz terminált, illetve pénzkiadó automatát telepítenek a forgalmasnak, illetve a viszonylag népszerűnek számító helyekre. Mindez számukra óriási összegbe kerül. Az egyik legnagyobb ukrán pénzintézet,

a PrivatBank például csak a leolvasók, illetve a pénzkiadó automaták hálózatának bővítésére több mint 750 milliárd hrivnyát fordított.

De honnan van erre a pénz?

A bankkártyát elfogadó helyek vezetői 1,5 százalék kereskedői díjat fizetnek a banknak a kliensek szélesebb körű kiszolgálásának lehetőségéért. Emellett a pénzintézetek is fizetnek egymásnak: az ügyfél bankja a kiszolgálónak az összeg átutalásáért.

Ez a bankközi jutalék, ami átlagosan a továbbított pénz 1,2 százaléka.

A gond csak az, hogy ez a százalék sokkal magasabb az európai országok mutatóinál. A bankok magyarázata szerint ennek oka, hogy az ukránok átlagosan 240 hrivnyát (8 euró) mozgatnak. A fejlett országokban ez legalább 5-ször nagyobb összeg, a terminálok, illetve az automaták működtetése pedig hasonló árakon mozog.

A parlamentben már több törvénytervezetet is bejegyeztek, melyek 1,5 százalékról 0,5-re csökkentenék a kereskedői díj mértékét. Negyedannyira módosítanák a bankközi jutalék mértékét is, 1,2 százalék helyett 0,3 százalékot szabványosítanának. Amennyiben ezek a számok lépnek életbe, úgy várható a bankok felháborodása, aminek következménye a kártyahasználatot segítő berendezések hálózatának szűkítése lehet.

A pénzintézetek saját ajánlattal álltak elő, melyben július 1-től 1,2, egy évvel később 1, 2023 júliusától pedig 0,9 százalékban határoznák meg a kereskedői díj mértékét.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó