Széljegyzet: Európai utakon

A szovjet időkben elterjedt elbeszélések szerint az ember akkor érezte, hogy átért a határon, amikor már nem döcögött alatta az autó. Azóta sincs ez másképp.

Hosszú évtizedek óta a választási ígéretek listáján előkelő helyet foglal el az infrastruktúra fejlesztése, ezen belül az útépítés, annak javítása, járhatóvá tétele. Az ígéret pusztába kiáltott szó maradt, számottevő előrelépés nem történt az országos szintű probléma megoldására.

Csuha Ivett

Magyarország az M3-as autópálya Vásárosnamény–Beregdaróc szakaszán érné el Ukrajnát, amely egy újonnan létesülő határátkelőhelyhez vezetne. A tervek szerint ide terelnék át a két ország közötti teherforgalom jelentős részét. Konzultációk folytak/folynak az ukrán–magyar határ menti autópálya-hálózat összekapcsolásának megvalósításáról, folyamatos téma a Beregszászt elkerülő út építése, illetve a Csap–Záhony határátkelő Tisza-hídjának rekonstrukciója. Mindez természetesen külföldi finanszírozásból…

Legutóbb Szlovákia számolt be arról, hogy a D1-es autópálya az ukrán államhatárig húzódna. A felvetés szerint az európai színvonalú aszfaltcsík a jelenleg még csak tervben lévő Tiszasalamon–Tiszacsernyő vagy a Palágykomoróc–Dobóruszka határátkelő szlovák oldalán végződne. Igaz, ez sem új keletű hír, már több mint két évtizede is felmerült hasonló ötlet, ami azóta sem valósult meg.
Hogyan készül erre Ukrajna?

Volodimir Zelenszkij Nagy építkezés programja keretében 2020-ban több mint 4 ezer kilométeres szakaszt javítottak ki, idén további 6,5 ezer kilométer rendbe tételét tervezik. A kormány koncessziós autópályák építésében is gondolkodik. Emellett egyre gyakrabban hallani fizetős utak létrehozásáról is, melyeket szintén az európai országok mintáján valósítanának meg. A pénzbegyűjtés részét illetően mindenképp…

Ilyen lenne az Ukravtodor tervei szerint a Munkács–Sztrij szakasz, ami a Kijev–Csap főútvonal alternatívájaként szolgálna. Erről az illetékes felek már memorandum keretében meg is állapodtak. A lebonyolítás mikéntje és hogyanja azonban – szokás szerint – még kérdéses.

A Miniszteri Kabinet viszont nem bízza a véletlenre, a fizetős autópályák használatáért kiszabható összegeket még tavaly meghatározták.

A fentieket összegezve ihletet kaphatott az ukrán vezetés. A legfrissebb hírek szerint ugyanis a tiszasalamoni ellenőrző pont–Nagydobrony–Makkosjánosi útvonalon csaknem 40 kilométer útfelület helyreállítását végzik, hidakat és felüljárót javítanak. Az ambiciózus terv a talaj stabilizálását, az alap rendezését és durva szemcsés aszfaltbeton szintező réteg beépítését irányozza elő. Ez a szakasz azonban a mezőkaszonyi átkelőhöz vezet.

Nincs ezzel probléma, azonban mindez az évek óta megbeszéltek egyikét sem fedi. Véletlen lenne?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó