Felavatták a Munkácsy Mihály Magyar Házat

Új lehetőség nyílhat az ukrán–magyar kapcsolatokban is.

Munkácson olyan helyi közösség él, amely büszke arra, hogy magyar tagjai is vannak, és amely jó példa arra, hogy az ukránok és magyarok közötti együttélés történhet békében és egymás tiszteletben tartása mellett is – fogalmazott Gulyás Gergely Magyarország Miniszterelnökséget vezető minisztere a Munkácsy Mihály Magyar Ház épületavató ünnepségén Munkácson.

Simon Rita

Hivatalosan is megnyitották a Munkácsy Mihály Magyar Házat a Latorca-parti városban.

A város központjában álló történelmi épület egykor Osztrák–Magyar Bankként funkcionált. A háromszintes ingatlan megvásárlását és teljeskörű felújítását Magyarország Kormánya finanszírozta.

– Az az 1,7 milliárd forint, amibe az épület megvásárlása és teljeskörű felújítása került, reményeink szerint új lehetőséget nyit az ukrán–magyar kapcsolatokban is, és ha így lesz, akkor ez egy bőven megtérülő befektetés, nem csak a magyarság, hanem egész Kárpátalja sőt Ukrajna számára is – jelentette ki Gulyás Gergely a hivatalos megnyitón.

– Munkács sokat jelent a világ magyarságának, nem messze van Verecke híres útja, itt áll Munkács dicső vára, amely sokáig hősiesen helyt állt. Emlékezetes ez a város azért is, mert mindig híd volt az együttélő nemzetek és különféle kultúrájú és hitű közösségek között. Munkácson nagyszerű közösség, azon belül is egy nagyszerű magyar közösség él, amely napjainkban is őrzi közös múltunk egy darabját, részese nyelvünknek és jövőnknek.

A politikus kiemelte az oktatási intézmény, az egyházak és a cserkészek munkáját a nemzeti megmaradás érdekében.

“Ha kölcsönösen tekintettel tudunk lenni egymásra, akkor ez a régió Európa számára a jövőt jelenti.”

Gulyás Gergely hozzátette: A magyar kormány ezzel a háznak az átadásával ahhoz is szeretne hozzájárulni, hogy Munkács a mai fiatalok számára is inspiráló hely legyen, és jövőt tudjanak itt építeni.

Az épület nem újult volna meg ilyen gyorsan és eredményesen dr. Grezsa István miniszteri biztos munkája nélkül. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos videóüzenetben Tarasz Sevcsenko művéből idézve köszöntötte a megjelenteket és azt kívánta, hogy

a város híres szülöttjéről elnevezett Munkácsy Mihály Magyar Házban mindenki érezze otthon magát, munkácsi magyarok és ukránok, egyaránt.

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke elmondta, remélik ez a lépés lehetőséget fog arra adni, hogy bővítsék és megőrizzék a magyar kultúrát Munkácson is.

– A kisebbség megmaradásának két pillére van: az anyaország támogatása, aminek ma is tanúi lehetünk, a másik, ami nélkül értelmetlen az egész, az a helyi közösség életereje – hangsúlyozta a KMKSZ alelnöke. – Kárpátalja és a munkácsi magyarság bizonyságot tett az életerejéről. Ez a ház valóban építője lehet a kárpátaljai és munkácsi magyar kultúrának is.

Andrij Baloga, Munkács polgármestere hangsúlyozta, a város mindig nyitott volt arra, hogy együttműködjön a különböző nemzetiségekkel.

Seketa Andrij, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nevében köszöntötte a megjelenteket. A megyei tanács első elnökhelyettese elmondta, nem csak Munkács, hanem egész Kárpátalja számára fontos kulturális központ lesz a létesítmény. Megköszönte a támogatóknak a kezdeményezést, úgy fogalmazott, szeretné, hogy

az itt véghezvitt restauráció az ukrán–magyar kapcsolatok restaurációjának is a részévé válna.

Az épületre a történelmi egyházak képviselői – Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Püspökség megyéspüspöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, illetve Levcsenkó Róbert, dédai görögkatolikus parochus – kérték Isten áldását.

Gulyás Gergely miniszter az ünnepség végén átnyújtotta az épület szimbolikus kulcsát a ház működtetése céljából létrehozott Zahid Finance Group Kft. igazgatójának, Tarpai Józsefnek, ezzel hivatalosan is megnyitva az intézményt.

Hamisítatlan múlt az ígéretes jövő érdekében │KISZó-interjú

A rendezvényt kulturális műsor színesítette, amelyen a Yes-duó és a Kárpátalja Néptáncegyüttes lépett fel, utóbbit a Sodró zenekar kísérte.

A nyitásváró program keretében már több rendezvényt is lebonyolítottak a létesítményben, nemrég bortárlatot tartottak:

Emese álma – a kárpátaljai borok más megközelítésben ● Kárpáti Igaz Szó

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó