Programajánló: Hazajárós Kraszna-havas gerinctúra

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet június 11-13. között túrát szervez a Kraszna-havasba. Az alábbiakban az egyesület felhívását közöljük. Részletekért és a jelentkezéshez keresse fel a KHE weboldalát.

Kedves Hazajárók, túratársak! 

​Az esztendő első vándortáboros-sátras túrájára invitálunk titeket! Ez alkalommal a Kraszna-havas gerincét járjuk végig, mely nem véletlenül kapta a Kraszna nevet.

Indulás: június 11. (péntek) 16:00-kor a beregszászi római katolikus templom mellől.

Utazás módja: telekocsi.

Útvonal: Beregszász-Tiszaújlak-Técső-Dombó-Királymező.

Útközben csak technikai megállókat tartunk. Fontos, hogy minél előbb Királymezőre (Uszty-Csorna) érkezzünk.

Autóinkat itt hagyjuk, lehetőség szerint valakinél zárt udvarban, biztonságban. Táborhelyet keresünk sátraink számára.

Költségek:

Túradíj KHE tagoknak: 125 UAH

Aki nem tagja az egyletnek: 250 UAH

Teherautó költsége: kb. 150-200 UAH/fő

​Június 12. (szombat)

Szombaton reggel 530 méteres tengerszint fölötti magasságból indulunk. Közel 7 km alatt, 650 méter szintemelkedéssel érjük el a Havajszgavor 1241 méteres csúcsa alatti ösvényt (1180 m.). Helyben döntjük el, hogy kimásszuk-e ezt a csúcsot, vagy az alatta lévő túraútvonalon haladunk tovább a Kis Klimova irányába. Tovább a Rózsa, Klimova, Gropa vonalán haladunk a Kraszna főgerincén. A Gropa környékén már kb. 16 km-nél járunk majd. Ennél a pontnál keressük meg következő táborhelyünket.

Június 13 (vasárnap)

​Második túranap

Sátorbontás, reggeli, indulás: 8:00

1495 méteren vagyunk. Folyamatos, de nem megerőltető emelkedővel jutunk ki a Kraszna-havas főgerincének legmagasabb csúcsára, az 1568 méteres Rózsa-havasra, ahonnan már csak folyamatos szintvesztéssel folytatjuk a túrát mintegy 14 km-en át.

Ez a távolság körülbelül 5 órát igényel, vagyis kb. délután 14:00-kor érkezünk a Bradulova patak környékére a völgybe, ahol már a Sztrimba túráról ismert teherautó vár majd ránk, hogy Németmokráig szállítson minket.

Mindössze 10 km-t zötykölődunk a teherautó platóján Németmokráig.

Átülve autóinkba hazautazunk.

​Mit hozzunk magunkkal: sátor, hálózsák, felfújható matrac/polifoam, 2 napra elegendő víz és élelem, esőkabát, naptej, fejfedő, túrafüzet, terepi védőital

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó