KISZó-kérdés: Felveszi a magyarországi oltást?

Amint arról korábban már hírt adtunk, a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is jelentkezhetnek az oltásra. Múlt heti online felületünkön ezzel kapcsolatban kérdeztük olvasóinkat, vajon élnek-e a lehetőséggel és felveszik-e a magyarországi oltást?

Magyar Tímea

Alternatív reakciógombos szavazásunkon a többség nemmel válaszolt született, ami arról tanúskodik, a többség, nyilván az esetleges retorzióktól tartva, nem meri nyilvánosan felvállalni szándékát, miszerint Magyarországra utazik az oltás megszerzése érdekében. Valójában a bevallottnál nyilván jóval többen fognak élni a lehetőséggel, amint realizálódik az ígéret.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a HírTV élő műsorában nyilatkozott arról, milyen körülmények között kerülhet sor a kárpátaljai magyarok koronavírus elleni oltására. Elmondta, egyelőre a regisztráció zajlik.

A világ bármely pontjáról lehet jelentkezni a magyarországi védőoltásra, melynek beadására valószínűleg a határ menti régiókban, városokban kerül majd sor.

Ennek pontos menete egyelőre nincs kidolgozva, ez a következő hetekben történik meg. Hozzátette, ezzel a magyarországi lakosok lehetőségeit nem szűkítik, hiszen aki az első körökben akart regisztrálni, azt bőven megtehette. Magyarország számára nem mindegy, hogy az utódállamok területén milyen az átoltottság, hisz ez fontos a kapcsolattartás érdekében. De gondolnak a családokra, amelyek közül nem egy szétszakítva él egy-másfél éve egymástól a Kárpát-medence több területén. Ahhoz, hogy a több éve futó nemzetpolitikai programokat újból be lehessen indítani, az kell, hogy minél szélesebb körben vegyék fel az oltást – fejtette ki, hozzátéve, amikor egységes nemzetben gondolkodunk, és ilyen nehéz helyzetben van a világ, s a Kárpát-medencei magyarság, akkor segítő jobbot kell nyújtanunk egymásnak. Magyarországnak gazdasági szempontból is érdeke a minél szélesebb körű átoltottság, hisz a határ menti térség kereskedelmi, turisztikai forgalma ennek függvénye. Ez a támogatás minden szempontból üdvözlendő.

Sajnos Ukrajnában továbbra is lassan halad a vakcinálás, ami elsősorban az oltóanyag hiányára és a lakosság körében észlelhető oltásellenességre vezethető vissza. Február 24. óta összesen 1 161 518 személy kapta meg a vakcinát, közülük 129 482 mindkét dózist. Kárpátalján 27 663 személyt immunizáltak.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint júniusban lehet gyorsítani az oltási kampányt, amikor elegendő oltóanyag érkezik az országba.

Elmondása szerint 500 ezer adag CoronaVac-ot szétosztottak a megyék között, és ezen a héten ugyanennyit szállítanak ki a régiókba.

Újabb félmillió adag laboratóriumi vizsgálatát június 10-15-én fejezik be. 473 ezer Pfizer érkezett a COVAX programon belül, és 500 ezret várnak június 7-e után, melyeket az állami költségvetés terhére vásároltak. Utóbbiból 117 ezer jött meg először, majd 40 ezer, s június végéig hetente 60 ezer adagra számítunk. Szintén júniusban várható a COVAX-tól 700 ezer adag AstraZeneca is.

A miniszter azt közölte, a 8 millió adag COVAX által ígért, a 34 millió szerződések útján beszerzendő vakcinán kívül újabb szállítmányra kötött megállapodást, ám a részletekbe nem avatta be az újságírókat.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó