Állami szabályozás alá került az üzemanyag ára

A literenkénti maximális haszon összegét is meghatározták.

Volodimir Zelenszkij elnökké választása óta szinte rendszeresen találkozik az üzemanyag-szállítókkal, illetve az azzal kereskedőkkel. Ahhoz, hogy könnyebben szót értsenek, annak idején a Honcsaruk-kormány 400 illegális benzinkutat záratott be.

Csuha Ivett

A piac legális résztvevői messzemenően támogatták a hatalom ez irányú tevékenységét, hisz a feketén működő konkurencia nekik is jelentős károkat okozott.

Bár az üzemanyag ára a világ többi országában is emelkedett, a fogyasztók mégis a benzinkutak tulajdonosaitól várják az elfogadható tarifákat. A kereskedők és a kormány között áprilisban ismét megegyezés született arról, miszerint utóbbi tovább erősíti az illegális töltőállomások elleni küzdelmet, a törvényesen működő benzinkutak pedig nem emelnek árat.

Ennek ellenére 2021 eleje óta átlagosan 4 hrivnyával nőtt a dízel üzemanyag literenkénti ára. A benzin ezzel párhuzamosan drágult. Az A-92 benzin januárban átlagosan 24,16 hrivnyáról 28,4 hrivnyára ugrott. A kilencvenötös esetében hasonló a dinamika, e termék május közepére elérte a lélektani 30 hrivnyás literenkénti tarifát.

A prémium kategóriás A-95+ benzin pedig közel 5 hrivnyával drágult, és 26,79 hrivnya helyett 31,17 hrivnyába kerül.

Az üzemanyagárak folyamatos növekedése miatt a kormány is bekeményített. Az A-92 és A-95 oktánszámú benzint a szociálisan érzékeny árcsoportba minősítette, így annak tarifáját állami szabályozás alá vonta.

Most már a koronavírus-járvány korlátozásainak feloldásáig a benzin esetében nem lehet 7 hrivnyánál több a literenként képződő nyereség, a gázolaj tekintetében ez a limit 5 hrivnya.

Az állami beavatkozás legérzékenyebben a WOG és az OKKO hálózatot érintette. Eddig ugyanis náluk volt a legnagyobb a haszon.

Amint várható volt, az említett cégek sajátos választ adtak erre a lépésre. Felfüggesztették a népszerű üzemanyagok értékesítését, azokat egy időre kivonták a forgalomból.
Felmerül a kérdés, kinek van több veszítenivalója, illetve hogyan reagál majd a feketepiac a változásra.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó