Enyhültek a beutazási szabályok: Ukrajna elfogadja a magyar oltási igazolványokat

Mától a külföldi állampolgárok negatív PCR-teszten kívül 72 órán belüli antigén gyorsteszt, vagy oltási igazolvány és érvényes biztosítás bemutatásával utazhatnak be karanténmentesen Ukrajnába közölte kedden hivatalos honlapján az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU).

Közleményével a DPSZU a hétfőn közzétett kormányrendelet módosításra reagált, amely a járványügyi korlátozások újabb enyhítéséről szól. A határőrség pontosította, hogy kikre vonatkozik a karantén alóli automatikus mentesség. Ennek értelmében keddtől a külföldi (hontalan vagy állandó ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező) állampolgárok a 72 órán belüli negatív PCR-teszten kívül, antigén gyorsteszt, vagy oltási igazolvány és érvényes biztosítás felmutatásával utazhatnak be karanténmentesen Ukrajnába. A határátlépéshez két oltás szükséges, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinával, az igazolásnak angol nyelvűnek kell lennie, vagy angol nyelvű hiteles fordítást kell hozzá mellékelni. Ezek hiányában a külföldi állampolgárt nem engedik be az országba.

A hátárőrség közleményében rámutatott, hogy

a külföldről hazaérkező ukrán állampolgárok továbbra is 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel mentesülnek a hatósági karantén alól. Ugyanakkor, ha hitelt érdemlően bizonyítják, hogy külföldön már felvették az oltást, szintén beléphetnek karantén nélkül.

Ellenkező esetben az ukránoknak mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és két hetes kötelező házi karanténba kell vonulniuk, a karantén Ukrajnában elvégzett negatív PCR teszttel kiváltható – olvasható a honlapon.

A DPSZU emlékeztetett arra, hogy a 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nincs szükség tesztre, oltási igazolványra vagy biztosításra.

A változásokkal kapcsolatban megkerestük Olena Tracsukot, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) csapi határőregységének sajtószóvivőjét, aki arról tájékoztatta a KISZó-t, hogy egyelőre nem kaptak Kijevből pontos útmutatót a szabályokról, így az Ukrán Állami Határőrszolgálat honlapján közzétett közlemény alapján járnak el. Vagyis azokat a külföldieket, akik felmutatják a közleményben említett igazolásokat, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Vagyis a magyar oltási igazolványok esetén az angol nyelvű igazolást (mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza) kell bemutatni.

Forrás:
KISZó/dpsu.gov.ua

Post Author: KISZó