Ukrán valóság: a fiatalok reménykednek, az idősek félnek

Egy friss szociológiai felmérés szerint az utóbbi kilenc hónapban az ukránok kevésbé félnek a holnaptól és mindinkább reménykednek a szebb jövőben, számolt be az UNIAN hírügynökség.

2020 szeptemberétől ez év júniusáig tartott a LibertyReport.ai platform szociológiai felmérése, amelyben több mint 23 ezer 400 felnőtt ukrán állampolgár vett részt. Arról kérdezték őket, milyen érzelmek dominálnak az életükben – a jövő reménye, a holnaptól való félelem vagy a megalázás érzelme kerekedik felül bennük a jelenlegi életkörülményeik miatt.

A felmérés telefonos és online interjú révén történt. Ez a kombinált módszer a LibertyReport.ai szociológiai és marketingkutatási platform vezérigazgatója szerint lehetővé teszi, hogy gyorsan szerezzenek válaszokat több kategória képviselőitől. Hetente 600 embert kérdeztek meg, tette hozzá Irina Andrjuscsenko.

A világjárvány, a lezárások és az ehhez kapcsolódó problémák ellenére a megkérdezettek 53 százaléka a reményt nevezte „élete meghatározó érzelmének”

(2020 szeptemberében ez 47% volt).

Ez az érzelem a 18-29 éves korosztály válaszadói között dominál. Az okok változók: valaki növelte a jövedelmét, más az egészsége miatt érezte jobban magát vagy nőtt a biztonságérzete.

A felmérés adatai alapján az elmúlt kilenc hónapban az ukránok érzelmi állapota javult. A szakértők ezen nem lepődnek meg. Marina Rebrik pszichológus, pszichoterapeuta szerint az erős bizonytalanság körülményei között (különösen egy járvány idején) pszichénk olyan dolgokat keres, amelyekre érzelmileg támaszkodhat.

Megalázottságot az életkörülményeik miatt leginkább a 45-59 éves ukránok éreznek. Általában a megkérdezettek 19% -a jelölte a megalázást domináns érzelmének.
Ennek az érzésnek az oka a válaszadók körében leggyakrabban az volt, mert a családja vagy ő szegénységbe süllyedt a koronavírus-járvány miatt, esetleg attól tartott hogy holnap munkanélküli lesz, szegény lesz. Az is gyakori volt, hogy valaki amiatt érezte megalázva magát, mert „a kormány továbbra is az oligarchák érdekeit nézi, illetve a kormány a személyes érdekeket az emberek érdekei fölé helyezi”.

Irina Andrjuscsenko szerint a megalázottság érzelme az egyik legstabilabb és legnehezebben megváltoztatható emóció.

„A félelem és a remény helyet cserélhet. De ha az emberek megalázottnak érzik magukat, akkor nehezebben tudnak kiszabadulni ebből az érzelemből ” – jegyezte meg az igazgató.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó