Egy történelmi futballestére készülve │KISZó-s EB-napló

foci EB Budapest

És igen, csak elkezdődött. Ez a rettenetes Covid-kórság ugyan egy teljes évvel eltolta milliók kedvenc sportágának kontinenstornáját, de a lényeg, hogy már zajlik a labdarúgó Európa-bajnokság, s június 15-én, kedd este, nem egészen 24 óra múlva, nekünk, magyaroknak is elkezdődik a várva várt foci-fieszta. Mint ígértük, a KISZó Online két fős csapata a helyszínről jelentkezik majd exkluzív fotókkal, hangulatjelentésekkel. Kezdjük is el akkor!

Kollégámmal, Szabó Sándorral és egy kisebb baráti társasággal már 2019 óta készülünk az Európa-bajnokság budapesti meccshangulatának megélésére, ugyanis már két éve szereztünk jegyeket a Puskás Arénába. Aztán hónapokon át drukkolhattunk, hogy a magyar válogatott is kijusson, mert úgy lenne az igazi. Ki ne emlékezne 2020 novemberére, amikor jött Loic „Lajos” Nego és Szoboszlai bombája, amivel teljes futball eufória uralkodott el Magyarországon és bizton állíthatjuk, a külhoni nemzetrészeken is.

Június 14-én, hétfőn délben útnak indultunk hát mi is. Egészen a franciák elleni szombati meccsig maradunk, kollégám kisfia is velünk tartott a nagy kalandra, így elég sok hátizsákkal, táskával toppanunk be Csapon a vasúti váróba. Az ukrán vámos látva alapos puttonyunkat, meg is kérdi, merre, merre ennyi holmival? Hát az Eb budapesti mérkőzésire, feleljük büszkén, hiszen igazán szerencsés az a 67 ezer ember – köztük mi is! – aki kedd este ott lehet a történelmi magyar-portugál budapesti Eb-nyitányon.

Hogy egy életre szóló emlék lesz, abban biztosak vagyunk, hiszen személyesen éltük át 2019 novemberében a világszerte ismert Puskás Öcsire keresztelt új nemzeti aréna megnyitóját, még most is libabőrös lesz az ember, ha visszagondol, miként hangzott fel majd 70 ezer torokból a Nélküled utánozhatatlan slágere, az együvétartozásunk modernkori himnusza.

Gondolatainak már a helyszínen járnak, vonatunk eléggé későn fut be Budapestre, így a bejutáshoz szükséges karszalagozás kedd reggelre marad, hogy aztán délután a Hősök terén gyülekezzünk több tízezer honfitársunkkal, s az öt évvel ezelőtti marseille-i vonulást is lepipálva elindulhassunk a tömeg részeként a szentélybe. Már tudjuk, a szurkolói keménymag hatalmas élőképpel készül, ez lesz az ő meglepetésük a játékosoknak, akik már a puszta kijutásukkal hatalmas élményhez juttatták a sportbarátokat, ami most következik, az lesz a ráadás!
Csak csendesen jegyzem meg, a jelentősebb futballnemzetek közül csak a portugálok ellen vagyunk még nyeretlenek, holott annak idején az Aranycsapat és Alberték is játszottak ellenük, de nyerni soha nem sikerült. 2016-ban Geráék már nagyon közel voltak a legyőzésükhöz, azt hiszem, most sem lenne senki sem csalódott, ha ismét pontot csennénk Cristiano Ronaldo és társai ellen. Hej, de jó lenne ismét hisztizni látni a földkerekség egyik legjobb focistáját…

Forrás:
KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó